V jihomoravských noclehárnách mohou lidé bez přístřeší přespat za poplatek, odejít musejí brzy ráno. Blanenská nabízí 15 míst. "Teď jsou ještě dvě volná místa. Cena za noc je 40 korun, v níž je zahrnuto zapůjčení lůžkovin, pyžama, ručníku i hygienických potřeb a možnost osprchovat se," vyjmenoval vedoucí ubytovny Jiří Papiž.

Čtěte také: Mrazy stráví v unimobuňkách. Bezdomovci? Ne, úřednice radnice

Podle něj noclehárna slouží jen mužům. "Vzhledem k očekávaným arktickým mrazům otevřeme dnes i o víkendu noční krizové centrum na adrese Komenského 19, kde mohou lidé bez peněz nebo ženy přečkat noc a sedět například na židli," uvedl Papiž. Doplnil, že noční krizové centrum funguje jen při velkých zimách a doba jeho otevření se operativně mění.

Hodonínskou ubytovnu najdou zájemci nově v Čajkovského ulici. Je tam dočasně kvůli tomu, že musela opustit staré prostory v Sacharovově ulici. Tamní objekt jeho majitel prodal. Původní kapacita 20 míst se tak zúžila na polovinu. Nocleh stojí 60 korun. "Noclehárna je plně obsazená. Kdo dřív přijde, ten se ubytuje. Snažíme se ale nikoho neodmítat a všechny umístit alespoň do krizového centra, kde mohou přečkat noc na židli. Zatím nám to vychází," řekl ředitel hodonínské charity Václav Salajka.

Čtěte také: Domovem je jim nádraží a stravou 'krabicák'. Pomocnou ruku však odmítají

Plně obsazeno má také charitní noclehárna v Bratislavské ulici v Brně, kde je 50 míst. Nocleh je za 30 korun. "Zájem je velký a je plno jak v noclehárně, tak v azylovém domě i v krizovém centru," doplnil vedoucí charitních služeb pro lidi bez domova Petr Šimon.

Dalších 50 míst nabízí ubytovna Armády spásy v brněnské Mlýnské ulici, kde se za noc včetně večeře platí 45 korun. Noc mohou bezdomovci strávit také v noclehárně zřizované městem v Masné ulici, kde je víc než 40 míst.

Nepřehlédněte: Červený kříž shání oblečení