Druhý ročník soutěže odstartoval v květnu, kdy se mohli začít přihlašovat podnikatelé nebo lidé, kteří přišli se zajímavou myšlenkou. Bylo jich celkem 360 v celé České republice. "Přestože jsme letos omezili účast neziskových organizací a počet projektů na jednu osobu, počet přihlášek byl o několik desítek vyšší než loni," uvedla mluvčí pořadatelské společnosti T-Mobile Martina Kemrová.

Brno je jedním z devíti měst, ve kterých se koná vyhlášení výsledků. V úterý tam porotci vybrali nejzajímavější z devětadvaceti jihomoravských projektů a jednadvaceti projektů z Vysočiny. "Dvě třetiny přihlášených na jižní Moravě jsou muži. Jedná se o lidi, kteří si chtějí splnit svůj sen," dodala Kemrová. Nejčastěji se letos podle ní objevovaly nápady na internetové obchody, mateřské školy nebo hudební kluby a kavárny.

Za kraj Vysočina zvítězil Vladimír Steinbauer se svými vybarvovacími tričky pro děti. "Myšlenkou tohoto projektu je podpořit dětskou představivost, kreativitu, znalosti a vztah k přírodě a ekologii," řekl Steinbauer.

Cílem soutěže je pomoci lidem rozjet svůj podnik a podpořit začínající podnikatele, kteří se své práci věnují maximálně dvanáct měsíců. "Na výherce v každém regionu čekají ceny za skoro pět a půl milionu korun. Dostanou například notebooky nebo mobilní telefony. Všichni vítězové také můžou konzultovat své pracovní problémy s odborníky na marketing, obchodní a prodejní dovednosti nebo podnikatelskou strategii. Toto poradenství by je jinak stálo tisíce korun," uvedla Kemrová.

Na jižní Moravě zvítězila Elvíra Patáková, která rozjela svoje podnikání letos v květnu. "Působíme v Brně a okolí a chystáme se zřídit pobočku ve Slavkově. Bude to náročné, ale myslím si, že naše služba stojí za to. Mám dvě zaměstnankyně pečovatelky a sama pracuji také jako pečovatelka sedm dní v týdnu," uvedla Patáková.

Loni zvítězil v Jihomoravském kraji Richard Pál se svým dětským centrem Tři sluníčka, které funguje v Brně na Kamenné ulici.

EVA NOVÁČKOVÁ