Pro kandidaturu potřebuje podle zákona podporu nejméně deseti senátorů. Štogl počítá s přízní některých sociálních demokratů, lidovců a nezávislých členů horní komory Parlamentu. Jak uvedl jeho otec stejného jména, počítají pak i se zřízením předvolebního kontaktního místa v Mikulově.

Reprezentovat barvy jižní Moravy v předvolební kampani chce také Otto Chaloupka z Hodonína. „V současnosti sháním podpisy, počítat je však začnu, až budou podpisové archy vysoké alespoň třicet centimetrů,“ řekl Chaloupka, který kvůli kandidatuře pozastavil své členství ve straně Republiky, aby tak mohl vystupovat jako nezávislý kandidát. „Požádal jsem současné i bývalé známé o podporu, aby požádali o podpis na petiční archy kolegy, rodinu a podobně. Nevládnu totiž žádným bohatým sponzorem, kterému bych musel po případném zvolení splácet dluhy a řídit se jeho příkazy tak, jak to máme na Hradě za posledních dvou prezidentů,“ prohlásil Chaloupka.

Zároveň se snaží zvýšit počet podpisových míst, které má na Moravě zatím tři, z toho dvě v Hodoníně.

Cestou podpisových míst při sběru podpory pro kandidaturu jdou i bývalý předseda české Akademie věd Jiří Drahoš či textař Michal Horáček. První jmenovaný je má i v menších obcích, jako jsou Terezín nebo Blatnice na Hodonínsku. Horáček má podpisová místa především v okresních městech jihomoravského příhraničí. Je zajímavé, že petiční archy mají oba zájemci o prezidentský post i na stejných místech.

Příznivci současné hlavy státu se zaměřují především na podpisové akce. „Máme krajské a okresní stánky v ulicích, podpisy bychom měli mít sečtené za týden,“ informoval krajský místopředseda Strany práv občanů Rudolf Bauer.

Svůj zájem o státnický post už s výrazným předstihem avizoval i bývalý senátor za Hodonínsko Zdeněk Škromach. „Od počátku jsem ale říkal, že moje představa směřuje do období poté, co Miloš Zeman nebude prezident,“ dodal Škromach, který letos se současnou hlavou státu slavil své šedesáté narozeniny.

Karel Štogl: Miloš Zeman už má svoje nejlepší politické roky za sebou

Jižní Morava – Přestože má Karel Štogl teprve čtyřiačtyřicet let, má za sebou poměrně pestrou kariéru, a to jako právník, vysoký úředník na mikulovské radnici či brněnském magistrátu, poradce ministrů či šéf kanceláře vlády. Nyní jeho kroky vedou ke kandidatuře na prezidenta republiky.

Karel Štogl má zájem o post prezidenta republiky.Zdroj: archiv K. Štogla

Proč jste se rozhodl jít cestou podpory senátorů oproti jiným zájemcům o kandidaturu, kteří sbírají podpisy?
Obě varianty považuji za rovnocenné. Tím, že se dlouhodobě pohybuji v politice a nedívám se na politiky a politické strany přes prsty na rozdíl od jiných kandidátů, jsem se rozhodl upřednostnit v první fázi podpisy senátorů. Některé z nich osobně znám a spoustu dalších jsem poznal jako skvělé lidi s úžasnými pracovními a politickými zkušenostmi.

Od kterých senátorů, případně z kterých klubů, máte přislíbenou podporu?
Primárně jsem se zaměřil na senátory ČSSD, kde jsem byl téměř dvacet let členem. Politicky a lidsky blízko mám i ke KDU-ČSL a ke STAN a některým nezávislým senátorům.

Proč jste se rozhodl ucházet se o funkci prezidenta?
Chtěl bych využít svoje politické znalosti z komunální, krajské a vrcholové politiky. Miloš Zeman už má svoje nejlepší politické roky za sebou, další kandidáti zase nemají politické zkušenosti a proto cítím slušnou šanci uspět. Budu se zejména snažit o to, abychom byli v hlavním proudu evropské integrace a lidé měli větší důvěru v ústavní instituce.