Devětašedesátiletá žena z Blanenska obžalovaná z neposkytnutí pomoci vytáhla při soudním líčení čepel ze své kabelky. Hrozila přitom, že si podřeže žíly, pokud soud nepustí domů jejího syna. Ten je ve stejném případu obžalovaný za těžké ublížení na zdraví a domácí násilí, kterého se měl dopustit na své tetě.

Soudkyně Dana Kancírová vyzvala obžalovanou, aby nůž schovala. A to i přesto, jak později tvrdila, že čepel v ruce důchodkyně nespatřila. „My sedíme za pultem v takové pozici, ze které není moc vidět. Přísedící soudci a soudní zapisovatelka si nože také nevšimli. Ženu jsem k vyzvání čepele vyzvala v reakci na její tvrzení o tom, že má u sebe nůž a že ho vytáhne," sdělila Kancírová. Dodala, že obžalovaná podle ní jen chtěla zapůsobit na soud, aby pustil jejího syna z vazby.

Nůž vytáhla, potvrdil státní zástupce

Státní zástupce Marek Vagai seděl v jiné pozici než předsedkyně senátu a nůž v ženině ruce měl na očích. „Viděl jsem, jak čepel vytáhla z kabelky," potvrdil Vagai. Stejně jako ostatní v soudní síni se ale nenechal vyvést z míry. Žena po krátké demonstraci, kdy si nůž přiložila k ruce, čepel odložila před sebe na stůl. Za několik okamžiků ho vrátila zpět do kabelky.

Jak je možné, že se zbraň do soudní síně dostala, zatím není jasné. „Ženu předvedla policie a přijela až do areálu soudu. Vězeňská služba ani justiční stráž nemá při převozu povinnost zjišťovat, jestli má obžalovaný zbraň, když si jej od policie převezme," uvedla mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková.

Podle soudkyně Kancírové obžalovaná ani její bratr souzený za stejný trestný čin neprošli bezpečnostním rámem. Ten společně s rentgenovým zařízením, kterým projíždějí tašky a kabelky příchozích, kontroluje právě přítomnost zbraně. „Policie nejspíš obžalované přivezla a šli přímo nahoru. Měli přes ten rám projít. Pracovník justiční stráže mi říkal, že se policistů ptají, jestli lidi zkontrolovali. Pokud ne, tak vždy projdou přes bezpečnostní rám," řekla soudkyně. Zároveň dodala, že neví, jak dokonale rám a rentgen fungují.

Redaktor neprošel

Funkčnost bezpečnostní kontroly se proto ten den odpoledne vydal prověřit redaktor Brněnského deníku Rovnost. Malý kuchyňský nůž měl mezi dalšími věcmi v tašce, kterou při vstupu do areálu nechal projet rentgenovým zařízením. Kontrola neselhala. Pracovník justiční stráže redaktora na nůž v zavazadle ihned upozornil a vysvětlil mu, že ho musí nechat na vrátnici a při odchodu si ho vyzvednout.

K případu se vyjádřila i mluvčí jihomoravských policistů Petra Vedrová. „Zjišťujeme, jestli policisté nějak pochybili. Pokud se to potvrdí, předáme vyšetřování Generální inspekci bezpečnostních sborů," informovala mluvčí.

Obžalovaná s nožem v kabelce se k soudu společně se svým synem a bratrem dostavila kvůli neposkytnutí pomoci své sestře. Tu měl právě syn devětašedesátileté ženy podle obžaloby dlouhodobě týrat. V červnu loňského roku měl potom případ z Blanenska, kde všichni tři sourozenci i syn obžalované žili v jednom domě, vyvrcholit napadením třiasedmdesátileté důchodkyně. Po něm žena ještě týden ležela doma, než na situaci upozornili sousedé.

Převoz do nemocnice už důchodkyni nezachránil. Na následky zranění zemřela. Synovec poškozené napadení popřel. Vinu nepřiznali ani oba sourozenci ženy, kteří ji podle obžaloby nechali týden ležet doma, přestože o jejím zranění věděli. Rozsudek si trojice vyslechne v pátek v deset hodin dopoledne.

Vězeňská stráž

- hlídá a převáží lidi ve vazbě
- hlídá i budovy vězení a ústavů
- výjimečně může nahradit justiční stráž

Justiční stráž

- zajišťuje bezpečnost v budovách soudů, státních zastupitelství a ministerstva spravedlnosti
- dočasně může nahradit vězeňskou stráž

Policie ČR

- na žádost soudu musí člověka předvést, zadržet, nebo zatknout a dopravit k soudu