„Kvůli současné napjaté situaci chceme svými podpisy vyjádřit znechucení a zásadní nesouhlas s chováním odborářů, kteří očerňují práci lékařů, řidičů, operátorů a dalších zaměstnanců jihomoravské záchranné služby," sdělila znojemská záchranářka Renata Kroupová.

Odboráři podle ní a některých jejích kolegů zdaleka nezastupují všechny zaměstnance. „K nám nikdo nepřijel a nezeptal se nás na naše názory či stanoviska. A najednou jsme ve stávkové pohotovosti, o spoustě věcí se dozvídáme až v médiích. Nelíbí se nám způsob, jak odboráři záchranku prezentují a nabádají lidi, aby se vyhýbali Jihomoravskému kraji, protože bychom je nemuseli ošetřit. Uráží nás to," uvedl například záchranář z Vyškova Petr Doubrava.

Psali jsme: 130 tisíc odborářů: stávková pohotovost na podporu záchranářů z jihu Moravy

S tím souhlasí i Kroupová. „Vždycky jsem si myslela, že odborová organizace je pro všechny zaměstnance, v tomto případě tomu tak ale zdaleka není," myslí si.

Podle ředitele záchranné služby Milana Klusáka vedení už na odboráře kvůli jejich výrokům podalo trestní oznámení. „Náš právník v pondělí podal podnět na státní zastupitelství v Brně, zda nebyl ze strany odborářů spáchán trestný čin šíření poplašné zprávy," informoval.

Klusák také ubezpečil Jihomoravany, že nemusí mít i přes upozornění odborářů obavy, že by se o ně záchranka nepostarala. „Na všech základnách jsou zaměstnanci připravení poskytnout špičkovou zdravotnickou péči všem pacientům," ujistil Klusák.

Čtěte také: V sanitkách při výjezdech chybí lékaři, varují odboráři záchranky

Zaměstnanci stojící za vedením záchranky jsou nicméně podle předsedy jihomoravských odborářů Bohuslava Zrzy hlavně z řad vedoucích pracovníků či inspektorů provozu, kteří nemají příliš zkušeností s tím, jak výjezdy s nedostatkem lékařů vypadají. „Pod tím, co jako odboráři prosazujeme, se podepsalo dvě stě řadových zaměstnanců ve výjezdové skupině. Právě těch se problémy s nedostatkem lékařů bezprostředně týkají," zdůraznil. Většina těchto zaměstnanců podle něj se stávkou souhlasí, ale bojí se vystoupit.

Trestní oznámení předsedu netrápí. „Prokazatelně chybí lékaři na výjezdových stanovištích, kde mají být přítomni čtyřiadvacet hodin denně. Záchranáři nejsou schopní nahradit lékaře, oznámení bychom mohli podat spíše my kvůli takovému ohrožení pacientů," upozornil.

Stávkovou pohotovost vyhlásily odbory jihomoravské záchranky loni v červenci, letos v únoru se na jejich podporu postavily odbory záchranek z celé republiky. Požadují nyní odchod ředitele záchranky Klusáka a poukazují na odchody lékařů, nerovné podmínky mezi zaměstnanci a problémy s vedením.

Psali jsme: Výtky odborů jsou neopodstatněné. Krajská kontrola podpořila vedení záchranky