S vážnými omrzlinami nohou našli na začátku týdne strážníci čtyřiašedesáti­letého muže. „Zůstal uvězněný ve staré maringotce na okraji Břeclavi. Sanitka jej pak odvezla do nemocnice," uvedl mluvčí břeclavských strážníků Zdeněk Novák.

Noc z pátku na sobotu zase strávila v bance čtyřiapadesátiletá žena bez domova z Hodonína. Nechala se tam zamknout, aby nemusela čelit tuhým mrazům a vyvázla bez trestu.

Čtěte také: Nejsilnější mrazy přežila zamčená v bance. Ven vyhnal bezdomovkyni až hlad

V Hodoníně zimu lidem bez přístřeší komplikuje fakt, že tamní noclehárna má jen deset lůžek. „Potřebujeme aspoň jednou tolik," postěžoval si ředitel Oblastní charity Hodonín Václav Salajka.

Do loňska měla míst dvacet. Po přestěhování však jejich počet klesl. Noclehárna je na Hodonínsku jediná. Letošní zimu tak tráví někteří lidé bez domova především u teplovodních trubek v Žižkově ulici či u nového Kauflandu. Strážníci podle jejich vedoucího Jindřicha Vašíčka kolem příbytků bezdomovců chodí, ale cíleně je neobjíždějí. Podle sčítání je tam lidí bez domova osmadvacet.

V Břeclavi strážníci bezdomovce kontrolují i při běžných hlídkách. Jednou nebo dvakrát ročně zorganizují velkou akci, aby je sečetli. Připadá na čtvrtek. „Zjišťujeme jejich počet a srovnáváme, kde se nacházeli dřív a kde nyní," upřesnil mluvčí břeclavských strážníků Zdeněk Novák. Naposled napočítali okolo třiceti lidí.

Ve městě pro ně slouží azylový dům. Aktuálně je až na dvě místa plný. Celkem je pro třicet lidí. Pobyt v něm má svá pravidla a není na jednu noc. „Je tady třeba zakázaný alkohol a drogy," zmínila vedoucí domu Veronika Heklová.

Bezdomovci mohou přijít také do Nízkoprahového denního centra, kde dostanou najíst nebo se mohou umýt. Obě zařízení provozuje břeclavská charita.

Ve Znojmě většina z dvaceti až třiceti lidí bez domova nyní pobývá v městském azylovém domě. „Máme pětačtyřicet lůžek, klientů je nyní devětatřicet. Zima je znát, chodí jich víc," oznámila vedoucí azylového domu Miluše Jakubová. Jedno či dvě lůžka jsou volná i v noclehárně, kterou dům také provozuje. Znojemská charita nyní lidem bez domova třikrát týdne nabízí teplou polévku.

Podle šéfa znojemských strážníků Ivana Budína zůstává přímo na ulici asi desítka lidí. „Když začaly mrazy, obešli jsme místa, kde pobývají a část z nich se nám podařilo přesvědčit, aby odešli do azylového domu. Někteří jakoukoli pomoc odmítají," zmínil Budín s tím, že bezdomovce pravidelně kontrolují.

Ve čtvrtek podle meteorologů mrazy poleví, teploty se mají pohybovat přes den mírně nad nulou. K večeru může ojediněle sněžit.

Bezdomovci v regionu
Břeclav• asi 30 bezdomovců
• slouží pro ně azylový dům a Nízkoprahové denní centrum
• bezdomovce kontrolují strážníci
 
Hodonín• 28 bezdomovců
• k dispozici mají noclehárnu
• bezdomovce sledují strážníci

Znojmo• 20 až 30 bezdomovců
• slouží jim azylový dům a noclehárna
• sledují je strážníci