Dvakrát a dost. Heslo obvyklé spíše v trestněprávním slangu platí i pro brněnského primátora Romana Onderku. Druhé volební období ve funkci primátora je také jeho posledním, znovu kandidovat nebude. Tedy pokud se potvrdí informace, které se poslední měsíce šíří mezi brněnskými politiky.„Onderka za dva roky na primátora kandidovat nebude. Vypadá to, že se chce dostat do poslanecké sněmovny jako dvojka na brněnské kandidátce," tvrdí zdroj Deníku Rovnost blízký brněnskému vedení sociální demokracie.

Podle něj nyní soupeří o post lídra pro komunální volby v roce 2014 dva současní brněnští místopředsedové strany. „Lídrem bude buď náměstek Oliver Pospíšil, nebo radní Jiří Oliva. V brněnské sociální demokracii jsou dvě frakce. Každá má svého favorita a zatím má větší podporu Oliva. Podle mě však bude lídrem Pospíšil," tvrdí zdroj.

Přímo primátor Onderka zprávu nepotvrdil, ani nevyvrátil. „Toto volební období ještě není ani v polovině a mě zajímá, jak dnešní koalice funguje ve prospěch Brna. Volbami se budu zabývat až v roce 2014," řekl Deníku Rovnost Onderka.

Pospíšil: Jsou to řeči od piva

Jeho potenciální nástupce Oliva měl vypnutý telefon. Náměstek Pospíšil odmítl informace o svém zájmu být primátorem potvrdit. „Máme jiné starosti než řešit lídra kandidátky. Určitě jsme alespoň oficiálně o ničem podobném ještě nejednali. Jsou to spíše řeči od piva," prohlásil náměstek Pospíšil. Dodal, že by Onderku uvítal jako primátora i v dalším volebním období. „Je ten pravý člověk do vedení Brna," zdůraznil Pospíšil.

O připravované změně ve tváři ČSSD do příštích voleb však už mluví i politici koaliční Občanské demokratické strany. „Onderka už do toho nepůjde, stejně jako současný náměstek Ladislav Macek. Je to veřejné tajemství," řekl politik z brněnské ODS, který si nepřál uvést své jméno, ale redakce jej zná.

Podle něj bude novým lídrem Oliva. „Je to možná překvapivá volba, protože se zatím moc neprojevoval. Ale Pospíšil, který se zdá být logickým kandidátem, je spokojený s funkcí náměstka," podotkl zdroj. Dodal, že Onderka dá v budoucnu před politickou kariérou přednost podnikání.

Spekulace šířící se v brněnských politických kruzích se už dostaly i k opozičním politikům. „Jsou to informace charakteru jedna paní povídala. Ale podle nich už Onderka post obhajovat nebude a sociální demokraté hledají nového lídra," řekl předseda brněnské TOP 09 Jaroslav Kacer.

Post brněnského primátora je po takzvané sametové revoluci dobrým výtahem do vyšších pater politiky. Do poslanecké sněmovny z něj v minulosti zamířil občanský demokrat Václav Mencl. Do europarlamentu Petr Duchoň a do senátu Dagmar Lastovecká a Richard Svoboda ze stejné strany.

Onderka pracuje jen na své image, tvrdí politolog

Podle politologa Michala Pinka není Onderka typický sociální demokrat pro celostátní politiku. „Sociálnědemokratické ideje jsou poslední, co ho trápí. Spíše pracuje na své osobní image. Jeho typ politiky, třeba že dobrovolně uzavřel koalici s pravicovou ODS, odpovídá spíš třítisícové obci a ne krajskému městu," řekl politolog.

Onderka po uzavření velké koalice pronesl známý výrok „Komunální chodníky nejsou ani oranžové, ani modré, zelené, černé nebo červené. Jsou buď opravené, nebo nejsou." Podle Pinka se tento přístup řadě primátorových stranických kolegů, kteří respektují tradiční sociálnědemokratické ideje, nemusí líbit. „Onderka sice nedělá straně ostudu jako jiní, ale nejedná se o politika s dlouhodobým strategickým uvažováním, který by měl šanci uspět na celostátní úrovni. To se ukázalo i na tom, že loni na sněmu strany vypadl z pozice místopředsedy strany," dodal politolog.

O podobě kandidátky do voleb rozhodne pravděpodobně až konference v lednu roku 2014. „Kandidáty na prvních deseti nebo patnácti místech nominuje výkonný výbor. Sněm pak hlasuje zvlášť o jednotlivých lidech na každou příčku kandidátní listiny," popsala mluvčí krajské ČSSD Gabriela Hanzlová.

Připustila ale, že kandidát na primátora možná bude známý dřív. „Lídr může být vybraný už dřív, ale zatím jsme ho zvolili vždycky až na sněmu," upozornila mluvčí Hanzlová.

Možný vývoj

- Onderka zamíří do vyšších pater politiky, bude kandidovat na poslance

- Onderka odejde z politiky do některé ze státních firem či do soukromé sféry
- Onderka si ještě vše rozmyslí a bude post primátora obhajovat
- v případě odchodu Onderky z brněnské politiky se spekuluje o současném náměstkovi primátora Oliveru Pospíšilovi a radním Jiřím Olivovi