Žena zdaleka není jediná, kdo nyní řeší podobnou svízel. Problém s ubytováním má kromě ní řada dalších lidí. Jedna z největších vinařských akcí na Břeclavsku, jejíž program se koná od pátku do neděle, láká zájemce z republiky i zahraničí. Majitelé hotelů a penzionů tvrdí, že mají obsazeno někdy i rok dopředu.

Například Jiří Machovský je v Mikulově majitelem Penzionu Sebastian. Rekordní byla už loňská poptávka, letos tomu podle něj bude stejně. „Už teď je vidět, že obsazenost bude snad ještě větší. Ale zase těžko říct, jestli v tom hraje Pálavské vinobraní až tak rozhodující roli. Mám třeba až do října víkendy relativně plné. Zájem je velký po celou sezonou již několik let," sdělil Machovský.

Někteří lidé si pokoje rezervují v dubnu. Jsou ale 
i hotely či penziony, na něž se kvůli Pálavskému vinobraní stálí zákazníci obrací raději už rok dopředu. „Jezdí sem návštěvníci ze všech koutů republiky nebo třeba i turisté ze zahraničí. Ozývají se mi především ti z Polska," nechal se slyšet majitel penzionu.

Přesto, že je vinařská akce nabitá hudbou a pestrým kulturním programem velkým tahákem, nesmí se podle hoteliérů zapomínat na to, že jde jen o jeden víkend v roce. „Není to až taková peněžní injekce, jak by se mohlo zdát. Jsou to dva dny. Důležitý je ve výsledku celý rok," zdůraznil Machovský.

Šance ve stanovém městečku

Na pomoc se v posledních týdnech obrací hodně lidé 
i na pracovníky turistických informačních center. „Občas se nám ozve majitel ubytovacího zařízení, že se mu pokoj uvolnil, ale ve stejný den jej opět udá. Ověřovali jsme také obsazenost stanového městečka, které na vinobraní jako tradičně bude, a tam ještě volná místa mají," upozornila pracovnice mikulovského centra Leona Kocourková.

Stejná situace je i v blízkém okolí. Podle Světlany Hanákové z infocentra ve Valticích je obtíž s ubytováním po značnou část sezony. „Téměř nemožné je pak sehnat nocleh při velkých akcí jako jsou třeba Valtické vinné trhy a Valtické vinobraní. Počet turistů 
s dotazem na ubytování je možná o něco vyšší než v předchozích letech," odhadovala Hanáková.