Minulý týden přihlížela stovka houbařů žehnání obrázku, u kterého se budou scházet při odemykání a zamykání lesa. Po patronovi houbařů začal pátrat prezident ratíškovického mykologického kroužku Václav Koplík. Požádal o pomoc Cyrila Kosinu z ústředí České mytologické společnosti.

Ilustrační foto.
Hodonín je kvůli omítce bez kina. Dočasně

Ten zjistil, že houbaři patrona nemají, ale že svatý Vít je uznávaný patron tanečníků, herců, rybářů a časného vstávání. "Co může být pro houbaře krásnějšího než brzké ráno v lese plném hub?“ ptal se Koplík.

Léto zatím přináší jihomoravským houbařům zklamání. Navzdory bouřkám z posledních dní je v lesích stále sucho. Milovníci hřibů a křemenáčů ale mají naději. Teploty mají klesat a také znovu zaprší. „V pátek očekáváme k večeru místy přeháňky, ojediněle i bouřky,“ uvedl Mojmír Martan z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Přeháňky a bouřky předpovídají odborníci i na sobotu. Denní teploty se budou pohybovat pod pětadvaceti stupni. Na začátku příštího týdne se oteplí, ale pršet by mělo i nadále.

Ilustrační foto.
Na dvoře střílel vzduchovou pistolí. Opilý agresor vyhrožoval, že někoho zabije

Po vydatných deštích v podmínkách, kdy se teploty pohybují kolem pětadvaceti stupňů Celsia, vyrostou houby tak za čtrnáct dní.

KATEŘINA HELEŠICOVÁ