„Stále se nás lidé ptají, co mohou udělat, aby se nezačalo těžit. Jestli mají demonstrovat nebo se připojit k nějaké podpisové akci. Proto jsme se rozhodli pro petici, která je zákonným vyjádřením našeho postoje,“ vysvětlila zástupkyně petičního výboru a starostka Moravského Písku Hana Habartová s tím, že s těžbou dlouhodobě nesouhlasí zastupitelstva 57 obcí z Hodonínska, včetně Uherského Ostrohu.

Postupně se mohou odpůrci dobývání štěrkopísku podepisovat na archy na obecních úřadech. „Posudek Jihomoravského kraje říká, že těžba přinese negativní dopady na místní podpovrchové vody, a že rizika vzniklá po odkrytí hladiny podzemní vody není možné eliminovat žádnými reálně a finančně proveditelnými opatřeními,“ stojí petici.

V některých obcích s ní dobrovolníci zamíří do ulic. „Na organizaci se ještě budeme v sobotu domlouvat,“ uvedla zakladatelka sdružení Zelená hráz v Uherském Ostrohu Martina Hýžová.

Ilustrační foto.
Báňský úřad stopl přípravu těžby štěrkopísku

S podpisovými archy chce petiční výbor vystoupit 27. července v ostrožském zámku jako s žádostí proti povolení těžby. Právě tam se totiž uskuteční veřejné jednání o návrhu na stanovení dobývacího prostoru, který projednává obvodní báňský úřad. „Pokud bude toto správní řízení úspěšně ukončeno vydáním rozhodnutí, které nabude právní moci, teprve potom bude smět těžař zpracovat žádost o povolení těžby,“ přiblížil za státní báňskou správu František Ševčík.

Už v závěru června se na ministra životního prostředí Richarda Brabce obrátil premiér Bohuslav Sobotka i senátorka za Hodonínsko Anna Hubáčková s tím, aby rezort přezkoumal kladné stanovisko EIA (posouzení vlivu na životní prostředí), které vydal k těžbě štěrkopísku v roce 2015. „Je pro mě zcela nepřijatelné odůvodnění, které nadřazuje význam horního zákona nad skutečný veřejný zájem – zásobení obyvatel pitnou vodou, obzvlášť v době klimatických změn, celospolečenského řešení dopadů sucha a zvyšování tlaku Evropské unie na ochranu zdrojů vod,“ upozornila Hubáčková.

Mluvčí ministerstva Petra Roubíčková uvedla, že pokud na rezort přijdou nové posudky, tak jim věnují maximální pozornost.

Těžba ropy u Dambořic.
Těžaři našli obří ložisko ropy a zemního plynu