Pivo značky Moravia společnost oficiálně představila na konci dubna, od příštího týdne je lidé najdou v restauracích Zelená kočka. „Moravii vaříme jako desítku a dvanáctku. Receptura je naší interpretací dobrého českého ležáku, nevaříme tedy podle nějakých historických receptů," uvedl za Czech Craft Beers Martin Zajíček, který zároveň vede podniky Zelená kočka. Záměrem společnosti je obnovit tradici. Na etiketách lahví Moravie bude i text v brněnském hantecu.

Pivo Moravia momentálně vzniká v prostorách bývalého stejnojmenného pivovaru, kde nyní vaří minipivovar Lucky Bastard. Ten se v uplynulých měsících stal součástí Czech Craft Beers. Lucky Bastard se proslavil výrobou svrchně kvašených piv. „Bude je vyrábět i nadále, pro Moravii je vyčleněný nový minipivovar, který vzniká v Medlánkách. Hotový má být koncem letních prázdnin. První pivo uvařené v Medlánkách lidé ochutnají začátkem září. Medlánecký pivovar vyrobí asi devět tisíc hektolitrů piva ročně, což je dvakrát víc, než vaří Lucky Bastard," popsal majitel posledně jmenované firmy Jan Grmela. Pivovar v Medlánkách má stát pětatřicet milionů korun a na rozdíl od historických objektů bude bez komína. Speciální technologie totiž omezí výpary do okolí.

Hřbitov ve Fryčajově ulici v Obřanech zrušili v roce 1961. Ostatky skončily na jiných hřbitovech.
Domov důchodců na místě hřbitova? Obřanští jednají s farností o využití pozemku

Pivovar Moravia∙ jeden z největších brněnských pivovarů Moravia vznikl v roce 1894
∙ hlavní budova se rozkládala na ploše současných ulic Hoppova, Dřevařská a Štefánikova
∙ pivovar vyráběl zejména čtrnáctistupňový světlý ležák Zlato Moravy
∙ zanikl v roce 1933 kvůli hospodářské krizi
∙ nyní v zachovalé části pivovaru Moravia vaří svrchně kvašená piva minipivovar Lucky Bastard
∙ piva pod značkou Moravia se budou nově vyrábět v Medlánkách

Kromě pivovaru v Medlánkách chce společnost v dalším roce otevřít ještě další minipivovary, aby nabízela pestrou škálu značek. Konkrétní místa ale zatím její vedení prozradit nechce. Nynější počet pivovarů v kraji, sedmačtyřicet, se tak znovu rozšíří.

Původní pivovar Moravia vznikl na konci devatenáctého století. „O vznik se zasloužili bratři Samuel a Bernhard Morgensternové. Pivovar se řadil k největším na Moravě, na konci století vyráběl téměř pětaosmdesát tisíc hektolitrů piva ročně," uvádějí na internetové encyklopedií Brna historičky Hana Jordánková a Miroslava Menšíková. Pivovar bratři doplnili k už stojící sladovně.

Historicky největší úspěchy zažil ve dvacátých letech minulého století. „Pivovar měl tehdy výstav přes sto tisíc hektolitrů. Hodně nepříznivě na něj dopadla hospodářská krize ve třicátých letech. Výstav klesal a zadlužení rostlo. V roce 1933 výroba piva skončila," uvedl na stránce Pivovary.info novinář a nadšenec věnující se historii pivovarů Filip Vrána.

Ilustrační foto.
Kaplani v nemocnicích? Kvůli nedostatku jen na požádání

Obnovování zaniklých pivovarů je v posledních letech na jižní Moravě trend. Chystají se k tomu například v Sokolnicích na Brněnsku. O záměru už Brněnský deník Rovnost informoval. Otevření zdrželo čekání na stavební povolení, první pivo majitel nabídne nejdřív v červnu.

Před dvěma lety obnovili tradici vaření piva v areálu Hostanu. Nyní tam funguje Znojemský městský pivovar. „Produkty si lidé chválí. Ve Znojmě jsme nově spolupracovali na vzniku pivovarského muzea. Kromě piva nabízíme návštěvníkům města také exkurzi do výroby," zmínil ředitel Miroslav Harašta. Pivovar se zaměřuje na klasické ležáky plzeňského typu, pro různé příležitosti vaří i speciály. Speciální jedenáctku nabídne třeba v červnu na znojemských Pivních slavnostech.

Minipivovarů je na jižní Moravě v současnosti čtyřiatřicet.