Podle ředitele Proschka místní z celkového počtu návštěvníků tvoří jen desetinu, ostatní jsou turisté. „Koupaliště vyrostlo před více než dvaceti lety, pravidelnou modernizací se je proto snažíme udržet v jednadvacátém století. Navíc žádáme o dotace na opravu krytého bazénu,“ připomněl Proschek.

O deset tisíc více rekreantů i místních lidí odpočívalo přes léto v areálu hodonínského koupaliště. „Napočítali jsme pětašedesát tisíc platících návštěvníků. Děti mají přitom vstup zdarma,“ řekl provozní koupaliště v Hodoníně Libor Bartoš. Červenec i srpen byly podle něho vyrovnané, co do teplot i příznivého počasí vhodného pro koupání.

Návštěvnost koupališť
Znojmo • 70 500
o 6 tisíc návštěvníků více než loni
rekord za jeden den: 2 656
nejvyšší návštěvnost: 94 tisíc v roce 2006
Hustopeče • 34 000
o 7 tisíc návštěvníků více než loni
rekord za jeden den: 2 080
Hodonín – 65 000
o 10 tisíc návštěvníků více než loni
Únanov • 35 000
podobná návštěvnost, jako loni

Na znojemskou plovárnu Louka chodí v létě Vlasta Janečková se svými dětmi. „Mám jistotu, že i když počasí není úplně příjemné, voda v bazénech je prohřátá a opravdu průzračně čistá. Což je už asi běžné. Trošku mi vadí menší nabídka občerstvení v areálu plovárny a poměrně dlouhé fronty. Letošní léto bylo opravdu teplé a dovádění na koupališti jsme si s dětmi užila opravdu hodně,“ usmívala se Janečková.

Zámek Lednice.
Moravské památky navštívily v létě statisíce lidí. Nejvíce lákal lednický zámek

Spokojený je i správce znojemského koupaliště Louka František Svoboda. „Přišlo o šest tisíc návštěvníků víc. Čísla se drží už několik let na sedmdesáti tisících. Rekord byl roku 2006, kdy k nám našlo cestu dokonce čtyřiadevadesát tisíc lidí. Velmi špatný rok byl 2014, kdy přišlo třiačtyřicet tisíc lidí,“ vypočítal Svoboda. Návštěvníky podle něho táhne kromě bazénů a skluzavek i atraktivní poloha plovárny u Louckého kláštera. Stejně tak si pochvalují i kvalitu trávníku.

Dodal, že v následujících letech mají projít modernizací tobogány a skluzavky i technické zázemí. Vedení města také plánuje stavbu krytého bazénu v areálu plovárny. „Bylo by to praktické řešení pro návštěvníky, kteří by bazén mohli využívat i při nepříznivém počasí,“ podotkl správce plovárny.
Úspěšnou sezonu mají za sebou také v Únanově na Znojemsku na tamním koupališti Pohoda, kam přišlo pětatřicet návštěvníků.

Budova knihovny ve Vranově nad Dyjí je podle zastupitelů v příliš špatném stavu, proto uvažují o její demolici.
Vila ve Vranově musí zůstat stát, řekli úředníci