Podle novely musí být všechny hlučnější akce přesahující desátou hodině večer ohlášené předem a zařazené do obecně závazné vyhlášky. Tu musí schválit zastupitelstvo. „Do vyhlášky zařadíme městské akce, informovali jsme soukromé pořadatele. Nezvládneme to ale u narychlo domluvených koncertů kulturního centra nebo jednorázových akcí v termínu, který pořadatelé oznámí třeba měsíc dopředu. Celá novela je nesmysl," zlobil se kuřimský starosta Drago Sukalovský.

Svaz měst a obcí se obává, že novinka některé organizátory od pořádání akcí úplně odradí. Proto jedná s ministerstvem vnitra. „Už se nám podařilo prosadit, aby se netýkala nadmístních významných akcí, jako je třeba Moto GP nebo oslav soutěže Vesnice roku," přiblížil předseda svazu František Lukl.

Ministerstvo chce zákonnou úpravou ochránit obyvatele před zbytečným hlukem. Podle Sukalovského je však spíš omezí. „Novela se týká i soukromých oslav," připomněl starosta.

Nové nařízení začne platit od října. Obce už se na něj připravují. „Do vyhlášky zahrneme všechny důležité městské akce, třeba ohňostroj, nebo letní kino. O naše akce se nebojíme, ale soukromým pořadatelům zkomplikuje život," oznámil mluvčí Tišnova na Brněnsku Roman Skřepek.

Pokud se akce do vyhlášky nedostane, ale přesto se bude konat, čeká pořadatele postih. „Většina zahraniční produkce v případě vyhlášení turné požaduje mlčenlivost do doby, než sama uveřejní termíny. V případě, že si zažádáme o výjimku, aby se nás omezení netýkalo, porušíme tím mlčenlivost," upozornil Aleš Hrbek z agentury Glanc.

Obce kvůli tvorbě obecně závazných vyhlášek čeká další administrativa. „Čekáme na přesný výklad některých termínů. Naštěstí nás už letos nečeká žádná akce, kterou může novela ovlivnit. Vše budeme řešit po Novém roce," vysvětlil místostarosta Rosic na Brněnsku Petr Ženožička.

Nejvíc hlučných akcí, které pokračují i do pozdních nočních hodin, se odehrává v Brně. „Město nyní nemá žádnou vyhlášku, kterou město omezuje noční klid, a v současné době o ní ani neuvažuje," informovala Zuzana Taušová z tiskového oddělení magistrátu.

Vyhlášku, která by omezovala noční klid, obce mohly vydávat už od roku 2013. Novela zákona ale určuje, že v obecně závazné vyhlášce musí být uvedené konkrétní akce. Dosud v případě, že obec udělila výjimku, platila pro kohokoli.