Vystavovatelé představí chytré detektory, které informují o obsazenosti parkoviště, nebo pouliční osvětlení, které měří vypuštěné zplodiny do ovzduší a má vestavěnou nabíječku elektromobilů nebo wifi. „Téma Smart City podporuje i Evropská komise jako součást projektu Horizont 2020. Jen na letošní rok je na výzvy, které se týkají chytrých měst a udržitelnosti vyčleněno přes sto třináct milionu eur," uvedl ředitel veletrhu URBIS Radim Tichý.

Vizualizace připravovaného projektu.
Nový obchodní dům přijde lidem zbytečný. I když slibuje parkovací místa

A se svými projekty se bude prezentovat i Brno. Městské firmy jako dopravní podnik, Technické sítě Brno nebo SAKO tak návštěvníky pustí do svého zákulisí. Lidé uvidí, jak se řídí doprava nebo veřejné osvětlení. „Chtěli bychom, aby byla více vidět chytrá řešení, která v Brně už existují. Zároveň bychom se rádi inspirovali i novými trendy, která jsou na veletrhu dostupná," přiblížil záměr náměstek primátora pro oblast Smart City Jaroslav Kacer. Dodal, že v České republice doposud chyběl veletrh, kde představitelé měst a krajů mohou vidět chytrá řešení určená pro potřeby jejich občanů.

Nová témata představí i Stavební veletrhy. Lidé se například přes mobil nebo tablet připojí k modelu inteligentní domácnosti.

Bezplatné poradenství poskytnou odborníci zájemcům o dřevostavby. Pořádají také Den energeticky úsporného bydlení v sousedním Národním stavebním centru v Brně. Studenti středních i vysokých škol na výstavišti ukážou retro nábytek a zástupci Mobitexu jim poradí jak si zajímavě zařídit interiér.

Ilustrační foto.
Noční teploty klesly pod nulu. Některým pěstitelům zmrzla úroda

Dohromady na brněnské výstaviště dorazí přes osm set společností z dvaceti zemí světa. Od tří hodin odpoledne v pátek a celou sobotu se lidé na veletrh dostanou za zvýhodněné vstupné sto korun. Zdarma jim otevře dveře na veletrhy stavební řemeslo v příjmení.

SIMONA FERULÍKOVÁ