Poslední dny zbývají do otevření archeoparku v Pavlově. Unikátní místo představující život lovců mamutů před zhruba třiceti tisíci lety otevře své brány 
o víkendu. V sobotu pro zvané hosty, v neděli pro veřejnost. Oficiální zahajovací program se pak uskuteční o týden později.

Archeopark na okraji Pavlova budovalo vedení Regionálního muzea v Mikulově. „Práce jsou hotové, čeká nás jen úklid a doladění několika detailů. Výstavba byla náročná. Především proto, že bylo potřeba skloubit podmínky poskytovatele dotace, památkářů a archeologů. Pohybovali jsme se na ploše národní kulturní památky," sdělil ředitel muzea Petr Kubín.

Co čekat?
∙ Procházku kolem odkrytých částí skládek mamutích kostí
∙ Expozici představující osídlení regionu v době před 25–30 tisíci lety
∙ Materiální kulturu lovců-sběračů, včetně četných příkladů vyspělého umění či pohřebního ritu

Otevření archeoparku je jednou z nejvýznamnějších událostí letošní turistické sezony na jižní Moravě. Náklady na vznik dosahovaly až ke stu milionů korun.

Zatímco většina zájemců do archeoparku teprve vstoupí, starosta Pavlova Zdeněk Duhajský si areál prohlédl ještě před dokončením. A dojmy? Příjemné. „Tehdy tam ještě nebyly všechny exponáty, teprve je instalovali. Je to velký projekt, za jehož vznik jsme rádi. Půjde o přínos pro obec i její návštěvníky. Něco takového se neotevírá každý den," říkal Duhajský.

Park na něj zapůsobil způsobem, jaký si tvůrci představují – vrací člověka v čase. „Působí tak, jako byste vešli do jeskyně. Zajímavé prostředí, které navozuje atmosféru lovců mamutů," pokračoval Duhajský.

Břeclavanka Nikola Fikrová termín návštěvy zatím netuší, přesto brána archeoparku v budoucnu započítá i její průchod. „Na výlet tam nejspíš vyrazíme Takové projekty totiž podporujeme," oznámila i za partnera.

Ukázka však nejprve čeká na pozvané hosty. „Hlavní program pro veřejnost chystáme až o dalším víkendu. Podrobnosti teprve představíme. Udělali jsme to tak kvůli dnu dětí, který je prvního června a rodiče pak s nimi vyráží na výlet," zmiňoval Kubín.

Podle prognóz lze předpokládat, že archeopark ročně navštíví něco mezi třiceti až čtyřiceti tisíci lidmi. „Věřím, že spousta z nich se podívá i na naše historické domy. Na to, že jsme malá obec, máme zajímavostí celkem dost," dodal starosta Duhajský.