Požár sám o sobě nijak ničivý nebyl. „Pro nás se jednalo jen o zahoření sazí v komíně. Hlášení jsme přijali devět minut po sedmé hodině ráno. Ve starším rodinném domě hořelo uvnitř komína a v okolí dvířek v místnosti v prvním patře. Požár vznikl v komíně, který majitel využíval i jako udírnu, a oheň se rozšířil také na zařízení místnosti a strop mezi prvním patrem a půdou," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Teprve když hasiči požár zlikvidovali, při průzkumu dalších místností objevili na půdě domu větší množství trhavin a chemikálií. K těm proto okamžitě přivolali policii. „Naštěstí nehořelo v jejich přímé blízkosti, takže se požár obešel bez zranění a větších škod," řekl Haid. V domě hasiči našli také plastové obaly s neznámou chemikálií. „Při podrobnějším průzkumu vyšlo najevo, že obaly obsahovaly prach syntetické pryskyřice, což je neškodná látka k demineralizaci vody," doplnil mluvčí.

Policisté hned po příjezdu zajistili okolí domku, aby se k němu nedostal nikdo nepovolaný. „Na místo okamžitě vyjeli také policejní pyrotechnici, kteří munici na místě zajistili pro další odborné expertízy. O jaký druh munice, z jakého období, v jakém množství a proč ji tam někdo skladoval, to policisté dál zjišťují," uvedla mluvčí vyškovských policistů Iva Šebková. Rozbor nalezených chemikálií si převzala specializovaná hasičská laboratoř.

Podle obyvatelky Rychtářova Kristiny Petrové nebyl žádný důvod k panice. „Majitel domu je pyrotechnik v důchodu, takže určitě nehrozilo žádné riziko. Myslím, že z toho vznikla zbytečný povyk," usoudila Petrová.

Podobný případ, kdy hasiči a policisté zasahovali u velkého množství chemikálií nalezených na půdě, se stal v polovině září v Nesovicích. „Tam dělníci při rekonstrukci křižovatky objevili na půdě jednoho z přístavků určených k demolici přes dvě stě kilogramů hnojiv, pesticidů a dalších přípravků na ochranu rostlin," připomněla Šebková.

Také případy, kdy se na poli nebo na zahradách najde stará munice, jsou na Vyškovsku docela časté. Například letos v dubnu našel muž za rodinným domkem v Podivicích sedm volně ležících protipancéřových granátů ráže osmaosmdesáti milimetrů a jeden kus tříštivé střely. „Při jarních pracích na dvorku pak v blízkosti stavení v Habrovanech jiný muž objevil protitankovou německou nábojnici ráže pětasedmdesáti milimetrů," dodala Šebková.