Ze 140 delegátů dalo hlas Onderkovi jako předsedovi 124 a jako kandidátovi na primátora 116 lidí. „Zasedání se neslo v až nečekaně poklidné atmosféře. Onderku nemohla výzva vůči Sobotkovi v brněnské sociální demokracii oslabit. Tady jsou karty rozdány jinak," sdělil Rovnosti zdroj blízký brněnskému vedení strany.

Jeho slova potvrdil i jiný dobře informovaný sociální demokrat. „Síly se v Brně přeskupovaly, ale nebyl prostor vymýšlet něco proti Onderkovi. Na povolební schůzce nebyl. Právě tu a lhaní straníci nejvíc vyčítali Haškovi," poznamenal.

Stejně mluví i krajský radní a člen brněnského vedení strany Marek Šlapal. „Onderka vyjádřil po volbách svůj názor na vnitrostranickém jednání. To je v souladu s demokratickými pravidly. Trestat jej za využití svých práv by bylo špatné," řekl Šlapal.

Za Onderku se postavil i jihomoravský předseda Václav Božek. Ten přitom tři účastníky schůzky s prezidentem vyzval k odstoupení ze stranických funkcí. „Volba naprosto odráží jednoznačně kladné hodnocení jeho dosavadní práce," řekl Božek.

Podle politologa Lubomíra Kopečka je přesto Onderkova podpora paradoxní. „Primátor se ukázal jako šikovný politický hráč. Asi našel rychlou cestu k usmíření s předsedou Sobotkou. Přitom on navrhl jeho odvolání a asi by se měl mezi takzvané pučisty počítat," řekl Kopeček.

Přímo Onderka nechtěl dávat víkendové rozhodnutí do souvislosti s vnitrostranickými rozepřemi. „Důvěru chápu jako projev, abych pokračoval v práci předsedy a vedl kolegy v příštích komunálních volbách," konstatoval.

Politolog Kopeček si myslí, že to není špatná volba. „ODS v koalici není vidět a Onderka má přes všechny problémy bonus vcelku populárního primátora. Povolební mediální vlnu si už lidé pamatovat nebudou," řekl.

O místo primátora může Onderku podle Kopečka připravit jen nevhodný výsledek podzimních komunálních voleb. „I když ČSSD vyhraje, nemusí najít partnera a může třeba vzniknout pravicová koalice s Ano," upozornil.