Přesně za čtrnáct dní zemědělci důrazně vyjádří svůj nesouhlas s plánem ministerstva financí více zdanit víno a zrušit dotovanou naftu. Chystají mohutný celostátní protest. Pokud se jim nepodaří přimět ministerstvo k diskuzi, zaplaví silnice i ulice měst na jihu Moravy traktory a kombajny.

Zrušení takzvané zelené nafty může být podle některých likvidační. „Je to drastický zásah do hospodaření, jelikož nám to zvedne náklady. Toto opatření dál podlomí naši konkurenceschopnost vůči zahraničí," upozornila ředitelka Agrární komory Hodonín Milada Zimáková.

O dalším postupu se bude ještě jednat. Zimákové vadí, že všechny okolní státy daňově zvýhodněnou naftu pro zemědělce mají. „Nejhorší je to u speciálních plodin, jako je například vinná réva, kde je hodně mechanizovaného ošetřování," podotkla Zimáková.

Zemědělci v Česku dostávají od státu zpět šedesát procent spotřební daně za naftu, kterou použijí při výrobě. Zrušení tohoto zvýhodnění znamená pro každého z nich zvýšení nákladů na litr paliva o jedenáct korun.

Šéf zemědělského podniku Patria Kobylí Josef Čačík vyčíslil prodražení nákladů na naftu na přibližně sedm set tisíc korun ročně. „Je to nespravedlivé rozhodnutí. Hluboce nás zasáhne, stejně jako zavedení spotřební daně na víno. Ročně vyprodukujeme až milion litrů a znamená to pro nás zdražení až o deset korun na lahvi," vylíčil Čačík.

S návrhem zákona nesouhlasí ani další jihomoravští vinaři. „Peníze, které stát získá, stejně padnou na organizaci těchto výběrů. Je to naprostý nesmysl. Pokud se domluvíme s dalšími vinaři, vyjedeme na traktorech na silnice," řekl například vinař Pavel Halm z Velkých Pavlovic na Břeclavsku.

Proti zavedení spotřební daně jsou i čejkovické Templářské sklepy. „Nebude žádným přínosem pro státní rozpočet. Bude znamenat pouze podporu šedé ekonomiky. Pokud by byla spotřební daň na víno přínosem pro státní pokladnu, tak by určitě Itálie a Španělsko nečekalo, až to zkusí někde v Česku a odtud to okopírovaly," vyjádřil se ředitel Teplářských sklepů Pavel Pastorek. Čejkovické vinařské družstvo se kvůli absenci těžké zemědělské techniky blokády nezúčastní.

O konkrétní podobě protestů chce Regionální agrární komora Jihomoravského kraje se zemědělci jednat. „Rozhodnutí padlo dnes. Konkrétní věci si tedy vyjasníme začátkem příštího týdne," informoval včera ředitel krajské komory Jaromír Musil.

Jasné je tedy zatím jen datum 23. května a čas od devíti do jedenácti dopoledne.

Podobně masivní protest se uskutečnil naposledy v roce 2009. Tehdy zemědělci po celé zemi zablokovali důležité silnice. Na Blanensku navíc vylévali mléko do polí. „Řidiči nám tehdy dost nadávali. Našlo se jen pár, kteří nás podpořili. Nechápou, že likvidaci zemědělství odnesou všichni lidé v zemi," připomněl Vystavěl. Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Veleby se tentokrát mají blokády vyhnout dálnicím. Nevyloučil však, že s těžkou technikou zajedou do center velkých měst. Pokud se nepodaří rozhodnutí vlády zvrátit, jsou zemědělci připraveni akce opakovat a stupňovat. Na průjezd traktorů a kombajnů dohlédne policie.

PETR TUREK, PETRA KOZLANSKÁ