„Z českých výrobců budeme první a jediní. Někdo nazývá nealkoholickém vínem i Rychlé špunty, tedy šťávu, ale to je pletení pojmů a dojmů," upozornil Michlovský.

Na výrobu nealkoholického vína koupil nejnovější technologii až z Austrálie.

„Problém starých strojů byl, že s odejmutím alkoholu odcházela i aromatika. Teď ji umíme od alkoholu oddělit a vrátit zpátky. V Evropě vím jen o jednom vinařství, který stroj s touto špičkovou technologií vlastní a používá. Je ve Španělsku," uvedl rakvický vinař a šlechtitel.

V minulých dnech už se pustil do výroby první „várky" vína, které má mít nanejvýš půl procenta alkoholu. Je ho dva tisíce litrů. Jedná se o pološumivé růžové cuvée z odrůd Ariana a Zweigeltrebe.

„Už vyrábíme, i když zatím máme jen pracovní etiketu. Připravujeme jinou, speciálně pro toto víno. Bude za několik dnů," uvedl Michlovský.

O zájmu o novinku nechtěl spekulovat, nejlepší odpověď dá podle něj trh. „Uvidíme. Když ale vezmu ty stovky e-mailů a telefonů… Ozývají se nejen řidiči, ale i těhotné ženy a ženy na mateřské dovolené. Říkají, že si neumím představit, co je tříletý absťák," směje se vinař, který vidí uplatnění také v gastronomii, například při výrobě koktejlů.

Na žízeň? Asi ne

Alexandr Valášek z Hustopečí, který tráví za volantem poměrně hodně času, je jedním z těch, kdo nealkoholické víno zřejmě vyzkouší. Už předem má ale výhrady.

„Ve srovnání s nealkoholickým pivem mě to příliš neoslovuje. Víno neberu tak, že by to byl nápoj na osvěžení. Jeho konzumaci mám spojenou s nějakou příležitostí, dobrou partou a navozením lepší nálady. Zkusím, jak nealkoholické víno chutná, ale na žízeň ho jako nealkoholické pivo určitě pít nebudu," srovnával Valášek.

Podobně se vyjádřil i ředitel Vinných sklepů Valtice Marek Šťastný. „Víno se nepije na žízeň jako pivo. V některých státech se nealkoholické víno vyrábí minimálně dvacet let, ale nezaznamenal jsem, že by po něm byla nějaká velká poptávka," všiml si.

Na chuť dealkoholizovaného vína za pomoci nejmodernější technologie je sám zvědavý. „Nemyslím si, že poptávka bude nějak enormní. Upřímně, osobně jsem spíše skeptický, ale jinak úspěch Miloši Michlovskému samozřejmě přeji," řekl Šťastný.

Přestože dealkoholizování vína není zrovna jednoduchou ani levnou záležitostí a rakvický průkopník slibuje, že na ně „obětuje" velmi dobré šarže, cena by neměla být nijak závratná. Podle Michlovské nepřesáhne sto padesát korun za sedmičku.

Kromě nealkoholického vína bude v Rakvicích vyrábět i nízkoalkoholické víno s obsahem alkoholu kolem dvou procent. A další pološumivý typ pod pět procent alkoholu, který bude vhodný například na ředění minerálkou. Dohromady zhruba čtvrt milionu lahví ročně.