VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restauratéři: Dobré jídlo nestačí. Hosta musíme hýčkat

Brno - Jako město proslulé kvalitními a tím i drahými restauracemi označují Brno odborníci zabývající se gastronomií. O to více překvapil konec restaurace Simplé, kterou porotci Gourmet Brno zvolili za nejlepší v Brně. Už proto, že ostatním luxusním restauracím se daří.

2.7.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Simplé na pozici nejlepšího podniku nahradilo Koishi specializované na sushi. Její majitel Janko Martinkovič je zároveň i spolumajitelem Lokálu U Caipla, který zvítězil v kategorii pivnice. „Je mi velmi líto, že Simplé končí. Byl to podle mě jeden z nejlepších podniků v Brně," konstatoval.

Zatímco majitelé Simplé se ke konci nechtěli vyjadřovat, Martinkovič důvod odhadl. „V restauraci bylo velmi málo míst. Zisk z pouhých šestnácti židlí pravděpodobně nezvládal pokrýt všechny náklady," myslí si.

Podle něj úspěch restaurace záleží také na přístupu konkrétního majitele. „Místo Simplé by měla zavřít stovka jiných hospod a restaurací. Spousta investorů si chce jen tak založit hospodu nebo kavárnu, i když gastronomii vůbec nerozumí. Člověk musí mít pro obor vášeň, jinak se to dělat nedá," komentoval.

16míst pro hosty měla restaurace Simplé. Podle odborníků to mohlo způsobit její konec.

Prosadit se v centru města mezi mnoha kvalitními podniky je podle zakladatelky cukrárny RAW with love Barbory Tlusté těžké. „Největší riziko je to, že člověk rozběhnutí podniku věnuje spoustu času, energie i peněz a stejně mu nikdo nezaručí, že bude fungovat. Podnik musí být něčím specifický a také nabízet kvalitní jídlo a pití," popsala.

Daní za kvalitní pokrmy jsou ovšem podle Tlusté vyšší náklady. „Používáme pouze kvalitní suroviny, to se samozřejmě musí odrazit na cenách. Lidé nicméně z naší zkušenosti čím dál více přemýšlí nad tím, co jí, a jsou ochotni za jídlo z kvalitních a čerstvých surovin zaplatit," všimla si.

Kvalitní suroviny však podle manažera restaurace Borgo Agnese Radima Klečka nejsou jediný důležitý faktor pro úspěšnost luxusního podniku. „Dostatečná péče musí být znát i v interiéru a servisu. Pokud se zavře restaurace, která má kvalitní nabídku i dobrý servis, nefunguje něco jiného. Může to být marketing i neinformovaný majitel restaurace," řekl.

Vyhráno podle něj mají restaurace se stálým okruhem zákazníků. „Brno je velmi specifické. Nemáme tak silný turistický ruch jako Praha, a tak žijeme většinou ze stálých zákazníků. Ty si musíme hýčkat. Rádi pak navštěvují místo, které už znají a zná je i obsluha," podotknul.

MICHAELA BENEŠOVÁ

RŮŽENA MACHÁLKOVÁ

Autor: Redakce

2.7.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Osm jednotek hasičů bojovalo v noci na pátek s požárem starého domu u náměstí ve Vranově nad Dyjí.
14

Požár barokního mlýna ve Vranově teď šetří policie. Majitel jedná o rekonstrukci

Úroda na polích v roce 2017. Ilustrační foto.

Pro zemědělce chce ministr Jurečka přes miliardu korun

AKTUALIZOVÁNO

Na křižovatce nedal přednost. Zabil sebe i spolujezdce, dalších pět zranil

Znojemsko /FOTOGALERIE/ - U Bantic zemřeli v neděli dva lidé. Od pátku policie registruje na Znojemsku čtyři mrtvé a šest těžce zraněných včetně čtyř dětí.

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

Mobilní rozhlas pomůže také v krizi, slibuje autor. V kraji ho využívá 39 obcí

Blanensko, Vyškovsko - V mobilu pípne SMS. Zpráva o tom, že lékař dnes neordinuje, přišla přímo od starosty a ušetří tak zbytečnou cestu do ordinace. Tak funguje aplikace Mobilní rozhlas. Podle Barbory Valešové z Mobilního rozhlasu ji v Jihomoravském kraji využívá devětatřicet obcí.

Zábava v plastové kouli? Lide v ní hrají fotbal nebo se promenádují po vodě

Jižní Morava /LÉTO V POHYBU, INFOGRAFIKA/ - Koho by nelákalo chodit po vodě? I na jižní Moravě si zájemci mohou aspoň vzdáleně vyzkoušet, jaké to je. Na čtyřech místech v regionu lze otestovat aquazorbing, tedy pohyb v nafouknuté plastové kouli na hladině. Věnuje se mu sedmý díl seriálu Deníku Rovnost Léto v pohybu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení