Bok po boku stojí roboti poskládaní z lega i mechaničtí šampioni z různých soutěží. V laboratoři inteligentních systémů Mendelovy univerzity si trochu hrají a hodně přemýšlejí. Místu, kde studenti vyrábějí a zdokonalují chytré stroje, je věnovaný další díl seriálu Deníku Rovnost Za zavřenými dveřmi.

Do univerzitní laboratoře, která funguje osm let, se mohou dostat studenti informatiky už v prvním roce studia. „Seznamují se zde třeba s pokročilejšími programovacími jazyky a neuronovými sítěmi. Jako závěrečné práce často staví roboty, se kterými se účastní mezinárodních soutěží,“ říká akademik Jan Kolomazník.

Ilustrační foto.
První burčák je v prodeji. Jak poznat ten pravý? Zákazník nemá šanci, říká vinař

Stoly polepené dráhami z černé pásky zdobí výstavka robotů z kostiček plastové stavebnice. Černé linie vymezují hřiště větším autonomním robotům. Jedním z nich je robotická kostka s názvem K3, která zrovna vyčkává na začátku vytyčeného bludiště. V soutěži Bear Rescue neboli Záchrana medvěda se už dvakrát umístila na medailových příčkách.

Laboratoř inteligentních systémů
• Nachází se v Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity.
• Studenti zde vyvíjejí roboty, se kterými se účastní soutěží. • Chytré stroje soutěží v disciplínách jako Bear Rescue (Záchrana medvěda) nebo Ketchup House (Sbírání plechovek).

KOMPLETNÍ DÍL SERIÁLU NAJDETE V SOBOTNÍM TIŠTĚNÉM DENÍKU ROVNOST

DOMINIKA VRBECKÁ