Například Rodiče ze Znojma nemají zájem o zařazení svých dětí zpět do základní školy. „Rodiče jsem s možností seznámila. Všichni se vyjádřili tak, že nechtějí, aby se jejich děti vracely zpět na základní školu. Velká většina z nich zde totiž utržila nějaké psychické rány a učivo nezvládala. Rodiče chtějí, aby základní vzdělání děti ukončily na naší škole," sdělila ředitelka Základní a Praktické školy Ludmila Falcová.

Na brněnské základní škole na Palackého třídě, která se specializuje na výuku dětí s lehkým mentálním postižením, dostalo na výběr téměř třicet rodičů s tím, že jejich děti mohou zůstat nebo odejít na základní školu. „Schůzku jsme měli teprve nedávno. Rodiče už před ní naznačovali, že se na jejich děti zapomíná a s novelou nesouhlasí. Všichni řekli, že chtějí, aby u nás jejich děti zůstaly a že si nedovedou představit odchod na běžnou základní školu, přišly z nich se špatnými zkušenostmi," řekla ředitelka Slavomíra Marešová.

Přesto už předběžně rodiče upozornila, že se ještě situace může změnit a budou muset přestoupit. „Musíme být připravení na všechny možnosti. Zatím ani nevíme, podle čeho se budou tyto děti vzdělávat," doplnila. Škol, které se na tyto děti zaměřují, je na jižní Moravě osmnáct, pokud z nich děti odejdou a nebudou mít koho učit, hrozí jim zánik.

Tyto děti se totiž učí odlišným způsobem. Doposud se vzdělávaly podle rámcového vzdělávacího programu s přílohou o lehkém mentálním postižení, tuto přílohu ale ministerstvo zrušilo, prozatím bez náhrady. Novela přitom začne platit už od září letošního roku. „Na rámcovém vzdělávacím programu stále pracujeme. Vyžaduje úpravu. Původní přílohu jsme museli zrušit, protože za deset let v některých oblastech zastarala," potvrdila ministryně školství Kateřina Valachová.

Rodiče dětí tak mají strach, že na ně učitelé budou mít nepřiměřené nároky a také se bojí šikany ostatních žáků. Jak v prosinci upozornila Rovnost, na novelu zákona si i z těchto důvodů stěžuje Sdružení rodičů a přátel Centra Kociánka. (red)