Zrušení nebo omezení péče hrozí od ledna příštího roku v padesáti nemocnicích, mezi nimi osmi z Jihomoravského kraje. S takovou informací přišel server Aktuálně.cz. Podle něj hrozí, že Všeobecná zdravotní pojišťovna neprodlouží zdravotnickým zařízením smlouvy. To by v podstatě znamenalo jejich zánik.

Pojišťovna to ale popírá a odvolává se na memorandum, které loni podepsal kraj s ministerstvem zdravotnictví. „S nemocnicemi plánujeme uzavření smluv. Na základě memoranda nyní pouze domlouváme se zástupci nemocnic možné snižování počtu lůžek,“ reagovala mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Anna Veverková.

Pojišťovna podle ní zvažuje podání trestního oznámení na server za šíření poplašné zprávy, protože zveřejnil ničím nepodložené zprávy. „Doložíme a vyčíslíme, že nás tyto informace ekonomicky poškozují,“ tvrdila mluvčí.

Podle serveru hrozí zánik nemocnicím v Blansku, Hustopečích na Břeclavsku a Tišnově na Brněnsku. „Vím o tom, že pojišťovna s námi nechce uzavřít smlouvu ve stejném rozsahu, jaký jsme měli doteď. Hledáme řešení a chceme s pojišťovnou vyjednávat,“ uvedl například starosta Hustopečí Luboš Kuchyňka.

Překvapivá zpráva

Většinu oslovených starostů a ředitelů nemocnic ale zpráva překvapila. „Tento týden jsem mluvil s ředitelem nemocnice. Řekl mi, že jednání se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou probíhají standardně. Nic nenasvědčuje tomu, že nedopadnou dobře. Informace o zrušení nemocnice je pro mě překvapivá,“ uvedl například starosta Tišnova Jan Schneider.

Zrušení tamní nemocnice by byl podle něj problém především pro obyvatele vzdálenějších obcí. „Dostupnost z Tišnova do Brna je dobrá. Horší je ale například z Nedvědic a okolních obcí,“ upozornil Schneider.

Omezení péče podle Aktuálně.cz hrozí i v Hodoníně a Ivančicích na Brněnsku. „Nemáme oficiální dokument, ke kterému se můžeme vyjádřit. Zprávy, které se objevily na internetu, beru jako varování. O nových smlouvách se má rozhodnout v následujících třech měsících,“ podotkl ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík.

Uvedl také, že zaměstnanci zdravotnického zařízení jsou nervózní. „Obávají se, co vyplyne z nové smlouvy mezi nemocnicí a pojišťovnou,“ dodal ředitel.

Přežít s omezením na čtyři obory mají v brněnské nemocnici Milosrdných bratří, v Boskovicích na Blanensku a ve Vyškově. „Samozřejmě budeme bojovat za to, aby se u nás žádné oddělení nerušilo. Nějaké návrhy na úspory předložíme, ale rozhodně ne na rušení oddělení. Důležitá jednání se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou nás teprve čekají,“ uvedl šéf nemocnice Rostislav Verner.

Rušení nemocnic nicméně nehrozí podle jihomoravského hejtmana Michala Haška. „Všeobecná zdravotní pojišťovna podle mých informací drží uzavřené memorandum, které kraj podepsal v minulém roce. Zavření tří nemocnic nehrozí. Soudím podle současného stavu vyjednávání nemocnic s pojišťovnou,“ míní jihomoravský hejtman.