Štamgasti před sebe ve čtvrtek v hospodě postaví pivo neobvyklé barvy. Každoročně totiž k Zelenému čtvrtku patří i pivo stejné barvy. Netradiční nápoj už poosmé připravil pivovar Starobrno.

Sládek ho ale navařil o něco méně. Zatímco loni putovalo do českých restaurací šest tisíc hektolitrů zeleného piva, letos nákladní auta do téměř tří tisíc hospod rozvezla čtyři tisíce hektolitrů. „Pivo se v podnicích čepovalo i dlouho po Velikonocích," vysvětlila omezení produkce mluvčí pivovaru Kateřina Beute.

Loni Starobrno dostalo kvůli zelenému pivu od Státní zemědělské a potravinářské inspekce padesátitisícovou pokutu. Za to, že v reklamních materiálech nebylo uvedené, že nápoj obsahuje kromě bylin i umělé barvivo. „Vše je nyní v souladu s doporučeními inspekce," ujistila Beute. Dodala, že inspektoři byli minulý týden v pivovaru na namátkové kontrole a vše bylo v pořádku. Společnost totiž už uvádí kompletní složení.

Zelené pivo letos poprvé zkusili uvařit v brněnském minipivovaru Pegas. Nahradili jím velikonoční speciál, který dělali předtím. „Je to kvůli hostům, ptali se na něj, tak jejich zájmu chceme vyhovět," vysvětlil provozní Pegasu Robert Kincl. Recepturu vyvinul nový sládek. „Uvařili jsme jen desetinu obvyklé dávky, přibližně tři sta litrů. Nechceme, aby pivo zůstalo do pátku," uvedl Kincl.

Od zelenkavého moku naopak upustil brněnský pivovar Richard. Loni a předloni vařili zelené pivo, letos pro hosty připravili polotmavý velikonoční speciál. „Podle zákona se pivo nesmí uměle dobarvovat. Nevím, jak to dělají ostatní, ale my jsme od toho raději ustoupili. Nechceme riskovat problémy s inspekcí," řekl sládek Richarda Milan Trávníček. Jejich velikonoční pivo už ve středu začaly nalévat tři brněnské hospody, k dostání bude přes celé svátky.

Do hospody se dnes těší například student Roman Plucnara. „Večer určitě s kamarády na zelené pivo zajdu. Loni mi zachutnalo," popsal muž.

Lidé, kteří si chtějí zelené pivo dopřát, by si měli pospíšit. V mnohých restauracích dojde hned ve čtvrtek. „Loni jsme měli dva sudy a padly už ve čtvrtek," poznamenal majitel restaurace Špalíček František Tajovský.

K svátku patří i jídlo zelené barvy. „Hostům nabídneme třeba dušený špenát s volským okem nebo králíka na víně," uvedl provozní pizzerie a restaurace Gingilla Jiří Pešta. Špenát si koupí i lidé na velikonočních trzích na náměstí Svobody. Z každé prodané porce poputuje dvacet korun do Hospice svaté Alžběty v Brně.

Zelené potraviny se na jídelníček zařazovaly pro zdraví. „Lidé si dávají zelí, špenát nebo první jarní byliny. Dříve se k jídlu často přidával med," uvedla etnoložka Muzea Brněnska Irena Ochrymčuková. Dodala, že hospodyně pekly jidáše a velikonoční beránky.

Zelený čtvrtek symbolizuje nastupující jaro. „Předkřesťanské zvyky pozvolna přešly v křesťanské," podotkla Ochrymčuková. Věřící si tento den připomínají poslední večeři Páně a začíná přísný půst. „Vzhledem k událostem spojeným s umučením Ježíše Krista umlkly kostelní zvony," vysvětlila etnoložka. Podle tradice se říká, že zvony odlétají do Říma. Místo toho chodí po vsi chlapci s hrkačkami.

KATEŘINA FOLTÁNKOVÁ, VLADIMÍRA KREJSOVÁ