Proti už pravomocnému rozsudku se Dahlgren nemůže odvolat, může se ale dovolat k nejvyššímu soudu. „S největší pravděpodobností to uděláme. Chtěli bychom, aby Dahlgren strávil svůj případný trest v Americe," uvedl jeho obhájce Richard Špíšek.

Čtvrteční soud doplnil kromě přiznání Dahlgrena revizní psychiatrický posudek. Ten mimo jiné určil, že Američan trpí poruchou osobnosti, ale při vraždění byl příčetný. „Prý ho k tomu navedl hlas v jeho hlavě, který mu řekl, ať začne u rodinných příslušníků. Přišel tedy k otci rodiny a zabil nejdřív jeho. Potom šel do pokoje a zabil svou sestřenici, která spala. V tu dobu měl mít halucinace," vypověděl u soudu znalec z bohnického psychiatrického ústavu Jiří Švarc, který spolu s kolegy na odsouzeného revizní posudek vypracoval.

Američan potom zavraždil i jejich dva syny a těla tří členů rodiny spálil ve sklepě. Jednoho syna nechal ležet na posteli se zabodnutým nožem v hlavě. Těla našli podle kouře sousedé.

JEDNÁNÍ JSME SLEDOVALI ON-LINE:

Online reportáž

Dodal, že americký psychiatrický posudek, o který se opírala Dahlgrenova obhajoba a který tvrdil, že byl odsouzený nepříčetný, byl účelově vytvořený. „Stejně by se mělo k závěrům amerických vědců přihlédnout, bez ohledu na jejich výsledky. Problém u českých znalců mohla tvořit i jazyková bariéra," konstatoval Špíšek.

Kauza Kevina Dahlgrena ve faktech:
- Vraždil 22. května 2013 v brněnských Ivanovicích.
- Matka čtyřčlenné rodiny, kterou vyvraždil, byla jeho sestřenice. Zabil i jejího manžela a dva syny.
- Olomoucký vrchní soud mu potvrdil doživotí, které mu předtím uložil Krajský soud v Brně. Nařídil i detenci.
- Dahlgren se k činu přiznal až u olomouckého soudu.
- Podle revizního psychiatrického posudku byl při vraždění příčetný. Trpí ale poruchou osobnosti.

Dalhgren u čtvrtečního jednání svého činu litoval. „Měl jsem rodinu velmi rád a i tehdy jsem věděl, že za to, co jsem udělal, mě lidé odsoudí," uvedl muž.

K vraždění, které označil za zvlášť surové a brutální jak předseda senátu, tak i státní zástupce Vladimír Kubík, ho prý nutil vnitřní hlas, který slyšel už od osmi let. Do České republiky přijel, aby si srovnal život. „Řekl, že první dva týdny v Brně byly skvělé, pak se ale hlas znovu ozval. Řekl mu, že je vyvolený a že musí přinést krvavou oběť," uvedl Švarc.

Dodal, že ho hlas, který označil za součást Dahlgrenova podvědomí, přirovnal k Hitlerovi. „Říkal mu, že on také svým způsobem svět zlepšil a že to má udělat i on," okomentoval Švarc. Už dříve se přitom Američan přirovnával třeba k Alexandru Velikému.

Znalec dodal, že u odsouzeného je možné, že by vraždil znovu. „Tvrdil, že chtěl i ve vězení zabít dozorce a utéct," konstatoval, když doporučoval zabezpečovací detenci.

Na podání dovolání má odsouzený dva měsíce.

Přečtěte si k tématu => Rozsudek doživotí pro Dahlgrena? Místo překládání tlumočnice odešla na procházku

Do které věznice se muž, kterého do České republiky vydali Američané jako prvního svého občana, přestěhuje, určí vězeňská služba.

Vše k tématu vražd v brněnských Ivanovicích a Kevina Dahlgrena najdete zde.