Pro brněnského bosse s kontroverzní pověstí hlasovalo včera 439 z 586 delegátů, kteří se volby účastnili. Blažek má v Brně pověst silného zákulisního hráče. Straně ovšem chce pomoci ve větší srozumitelnosti pro voliče. „Stali jsme se nečitelnými. Začněme dělat politiku a přestaňme si hrát na účetní," vyzval spolustraníky ministr spravedlnosti Blažek. Upozornil zároveň, že strana tráví příliš času politickými půtkami a nezajímá se o lidi.

Dodal, že chce občanské demokraty bez politiků, kteří se jinak neuživí. „Uvnitř strany můžeme do funkcí nominovat jen ty, kteří se uživí i bez politiky. Ne ty, co si tam jdou vydělat. Stranictví bychom měli nahradit státnictvím," řekl Blažek.

Ve svém projevu mimo jiné kritizoval i populistické protikorupční zákony, které dávají příliš silný vliv nátlakovým skupinám. „Výsledkem je to, že do výběrových řízení může mluvit každá menšina. Většina na to přitom nemá čas. Vznikají organizované skupiny, které se snaží vše ovlivňovat.Když budou mluvit do všeho, není to demokracie," řekl Blažek. Právě on je přitom opakovaným terčem kritiky některých brněnských občanských sdružení.

Jihomoravská organizace strany před volbou předsedy jednoznačně podpořila dosavadního předsedu Nečase. „Musíme mít věrohodné lidi, věrohodné představitele, kteří hlásají naše myšlenky. Pokud nás lidi budou vnímat jako partu korupčníků, můžeme mít program jaký chceme a stejně nám neuvěří. Návrat ke kořenům musí být založen na skutečných hodnotách, které mohou společnost posouvat. Důvěryhodní pravicoví politici jsou ti, co takové hodnoty představují. Petr Nečas je pro mne autentickým představitelem těchto postojů. Proto má moji podporu," prohlásil jihomoravský předseda strany Jiří Kadrnka. Zároveň podpořil setrvání vlády bojující s rebely uvnitř ODS.

PŘEHLED UDÁLOSTÍ Z KONGRESU ODS V BRNĚ NAJDETE ZDE.

Podle brněnského politologa Lubomíra Kopečka mohly být volby výsledkem politického obchodu. „Je jasné, že volba vzešla z momentálního spojenectví Nečase s Blažkem. Dřív neměli nejlepší vztahy," komentoval Kopeček.

Zároveň upozornil, že vliv jihomoravské ODS na celostátní politiku sněm i přes podporu Nečase neposílil. „V Brně je to pro Blažka dobrá zpráva. Na postavení kraje to ale mít vliv moc nebude. Nestojí si moc dobře a díky Blažkovi neposílí. Ten byl v minulých měsících nejméně viditelný mezi místopředsedy. Větší vliv má jeho post ministra myslí si Pospíšil.

Sněm naznačil, že určitý vliv na ODS mají na jižní Moravě i příznivci prvního předsedy strany a prezidenta Václava Klause. „Dokážeme nabídnout dlouhodobě ucelený program obrany národních zájmů. A to je aktuální v době, kdy pro některé evropské politiky je národní stát překážka. Největší naší povinností je zabránit rozdrobení pravice. Musíme jí zabránit i za cenu kompromisů. A měli bychom toho dosáhnout i za pomoci prezidenta a čestného předsedy Klause," řekl šéf místní organizace Brno-venkov David Šeich.

Podle politologa Kopečka to ale je marginální názor. „Vliv Klause na ODS je malý, za posledních deset let se velmi rozešli. Nechtějí jej zpět do vedení. Je tu jen nějaký zbytek vztahů z historie. Nic silnějšího v tom nevidím," uvedl politolog.