Místo, odkud eskorta vyvedla obžalovanou lékárnici z Pohořelic Sylvu Kolleovou, střežili policisté. Čtvrtek. Pár minut před devátou hodinou ranní. Okresní soud Břeclav.

Žena seděla za dveřmi a mříží společně s dvěma muži. Šlo o svědky, kteří jsou ve vazbě či vězení. Kolleová čelí obžalobě společně s kolegyní Blankou Grycovou, jež je ale na svobodě a usadila se před soudní síni. Žalobce obě viní z nezákonného prodeje léků potřebných k výrobě pervitinu.

„Hájí se tím, že jim právní předpisy nezakazují prodávat léčiva ve větším počtu, pokud osoba předloží více dokladů totožnosti. Což se v tomto případě dělo. Podle mého názoru ale jednaly s vědomím, že léky budou zneužity a tím pádem se dopustily trestného činu," sdělil Foldyna.

O motivaci lékárnic má jasno: zisk v podnikání. „Obě ženy jsou beztrestné a hrozí jim dva až deset let vězení. S ohledem na množství pervitinu, který bylo možné vyrobit, což je osmadvacet kilo, budu ale navrhovat vysoké nepodmíněné tresty," pokračoval žalobce. Cena jednoho gramu, většinou už naředěné drogy, se pohybuje okolo tisíce korun a dávku z něj získá více než deset narkomanů.

U čtvrtečního líčení stanuly obě obžalované ženy a poslouchaly slova lidí, kteří za nimi chodili pro léky. Jednou z nich je například mladá dívka Jana. Tvrdí, že do lékárny chodila zhruba půl roku a odnášela si až deset krabiček modafenu. „Od známého jsem dostala občanské průkazy, měla jsem jich i deset. Bez nich by mi léky nevydaly. Léky jsem poté předala a dostala za ně tisíc korun," říkala dívka. Podobně hovořily další dvě mladé ženy, jež přiznaly zkušenosti s užíváním drog.

To svědci přivedení v poutech mluvit odmítli. Jeden z nich je ve vazbě za výrobu drog a podle všeho jezdil pro léky právě do Pohořelic. „Vypovídat nechci. Mohl bych uškodit sobě nebo manželce," oznámil muž. Stejně se zachovali také další svědci.

Obhájce Kolleové případ zatím odmítl komentovat. Výčet svědků, kteří ve čtvrtek (ne)vypovídali, však pokládá za zbytečný. Obžalovanou se pokusil dostat z vazby ven, ale neuspěl. „Vazba obžalované je odůvodněná. Její propuštění se zamítá," odmítl soudce Oldřich Rezek návrh obhájce.

Advokátka Grycové Ivana Girgašová uvedla, že hromadné vydávání léků je v ten moment na subjektivním posouzení. „Těžko dávat rozhodnutí do úst konkrétní osobě, jak by měla či neměla jednat v demokratickém státě," řekla Girgašová. Na otázku, zda její klientce skutečně nepřišlo velké množství modafenů divné, reagovala, že na tohle by musela odpovědět ona sama. Grycová však mluvit odmítla.

Soud se případem hodlá zabývat ještě v tomto měsíci. V příštím stání vyřkne soudce Rezek verdikt.