Poukázal na to, že před časem místní nemohli na pobočce ani zaplatit daňovou složenku. „To už naštěstí napravili, ale služby rozhodně nejsou tak stoprocentní, jak slibují," zlobí se Pavlík.

Podle něj není nad dřívější systém, kdy pošťák v obci znal obyvatele a neházel korespondenci do schránek jen podle čísel na domech. S tím souhlasí i Miroslav Přibyl z Vanovic. „Myslím, že Pošta Partner služby pošty plně nenahrazuje," řekl.

Pošta oslovuje další obce, kterým nabízí, aby projekt provozovaly. Odmítli ho například v Borotíně na Blanensku. Tamní zastupitelé dostali nabídku už před rokem. Na svém názoru stále trvají. „Rozhodně s tím nesouhlasíme. Pošta je státní podnik, takže by se měla o své klienty postarat. Nelíbí se nám, že bychom provoz dopláceli penězi z obecního rozpočtu," oznámil starosta Zdeněk Toul.

Co je Pošta Partner
• Projekt Pošta Partner spuštěný loni spočívá v tom, že Česká pošta plánuje převést většinu provozoven na obce, obchody nebo restaurace na jejich náklady. Usiluje o to, aby měla nakonec 700 vlastních provozoven a 2500 Pošt Partner.
• Na Blanensku jsou nyní 4 Pošty Partner, v Lipůvce od 1. července, v Olomučanech od 1. září, Rozseči nad Kunštátem od 1. června a ve Vanovicích od loňského 1. ledna. Další pošta plánuje v Cetkovicích.
• Na Vyškovsku fungují 2 Pošty Partner, v Rychtářově od 1. července a v Kučerově od 1. září
• Na jižní Moravě je nyní 23 Pošt Partner, v České republice 239

Zdroj: Česká pošta

Podobně to vidí ve Vískách na Blanensku. „Pošta chce ušetřit, tak služby přehazuje na někoho jiného. Po nás pak chtějí, abychom platili zaměstnance," sdělil tamní starosta Stanislav Kamba.

V Cetkovicích na Blanensku se ještě rozmýšlejí. „Česká pošta nám poskytla informace o projektu, vyjadříme se až v únoru," sdělil tamní starosta Petr Horák.

Loni novinka odstartovala v Rozseči nad Kunštátem na Blanensku, tam jsou spokojení. „Pobočku máme na obecním úřadě. Vybavení nám tu pošta nechala, tak jsme jen trochu upravili místnost a střídáme se u přepážky s účetní. Lidé jsou také spokojení, žádnou stížnost jsme nezaznamenali," uvedl starosta Miroslav Šikula.

Dodal, že zůstala zachovaná drtivá většina původních služeb. „Od prvního března se navíc ještě rozšíří," dodal Šikula.

Nestěžují si ani obyvatelé Lipůvky. „Sice je to prodělečné a na náklady obce, ale jsme spokojení. Služby zůstaly v podstatě stejné," řekl starosta obce Ivo Pospíšil.

Také v Rychtářově na Vyškovsku sídlí pobočka Pošty Partner v obchodě. „Absolvovali jsme kurz, ale začátky nebyly vůbec jednoduché. Nejvíc nás naučila až praxe. Lidé jsou rádi, že nám pošta zůstala. Oceňují, že máme rozšířenější pracovní dobu. Denně je v provozu čtyři hodiny a na rozdíl od původní pošty i do pěti hodin odpoledne. Takže přijít stíhají i ti, kdo pracují déle," vysvětlila provozovatelka obchodu Ludmila Mikulášková.

Přesto se na Vyškovsku najdou obce, které se zavedením Pošty Partner nesouhlasí. Loni ji odmítly například Hoštice-Heroltice, Krásensko, Milonice, Nemotice a Orlovice. Starostové od počátku projektu vyčítali jednostranné podmínky, nízkou spoluúčast pošty na nákladech spojených s fungováním, ale i vysokou zodpovědnost a sankce ve smlouvách.

Podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka takové reakce často způsobila počáteční nedůvěra. „Regionální zástupci pošty starostům vysvětlují výhody provozování Pošt Partner. Stává se, že okolní obce poté, co v jejich sousedství začne fungovat, zmírní své obavy a nakonec se s nimi dohodneme," tvrdil Vitík.

Podle něj navíc pošta postupně zmírňuje podmínky. „Se zástupci obcí jsme se dohodli na navýšení částky vyplácené za provoz a byl snížený i počet sankcí za nedodržení podmínek smlouvy," přiblížil Vitík.

Mikulášková by jako provozovatelka uvítala i rozšíření poskytovaných služeb. „Systém nám neumožňuje poskytovat všechny, na které byli lidé zvyklí. Třeba prodej IDS jízdenek nebo dálničních známek. Místní si ani nemůžou vybrat peníze na šek," upozornila Mikulášková.

Vitík slíbil, že postupně bude možné v Poštách Partner dobíjet mobily, prodávat losů nebo podávat složenky pro zaplacení daně z nemovitostí.

KATEŘINA ŠTEFKOVÁ
ALENA GRYCOVÁ