Právě občanskoprávní spory se táhnou nejdéle. „Naše klientka se po rozvodu obrátila na brněnský soud s návrhem na úpravu rozhodnutí o výchově a výživě dítěte. Řízení skončilo až po dvaadvaceti letech,“ popsal jeden z extrémních případů advokát David Záhumenský.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK/Markéta EvjákováNa svém blogu mapuje soudní průtahy a radí účastníkům nepřiměřeně dlouhých řízení, jak se bránit. „Někde lidé dostanou informaci, že soudy nyní řeší žaloby, které dostaly na stůl před dvěma a více roky, a že musí dva roky počkat, než jejich spor u soudu vůbec začne,“ dodal.

Na soudní průtahy si lidé stěžují i v kanceláři ombudsmanky Anny Šabatové. „Zdlouhavých soudních řízení se ročně týká asi stovka stížností. Letos jsme jich už v prvním čtvrtletí zaznamenali sedmdesát,“ uvedla mluvčí veřejné ochránkyně práv Iva Hrazdílková.

Ilustrační foto..
Večerní koupání? V Brně si lidé na koupalištích zaplavou maximálně do desíti

I když celkový počet nových řízení meziročně klesá, přibývá opatrovnických sporů. „Rodinné vztahy se komplikují a vyvíjí se i neshody, kvůli kterým se exmanželé střetávají u soudu. Rodiče se soudí, zda jejich dítě má mít odklad nástupu do školy, očkování nebo estetický zákrok jako přišití uší,“ řekla prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.

Rozdíly v rychlosti soudců způsobuje různé zatížení soudů v jednotlivých okresech. Ulevit přetíženým soudcům a snížit počty nevyřízených sporů má takzvaný dynamický model, podle kterého ministerstvo spravedlnosti přiděluje soudce přednostně tam, kde jsou nejvíce potřeba.

Nedostatek soudců hlásí i Krajský soud v Brně. „Chybí zejména soudci v insolvenčním úseku,“ uvedla mluvčí soudu Eva Sigmundová.

Podle prezidentky Soudcovské unie si předsedové jihomoravských soudů stěžují hlavně na nedostatečnou plynulost výměn. To potvrzuje i mluvčí Městského soudu v Brně Petra Hovorková. „Nahrazování soudců, kteří odcházejí do důchodu, se někdy protáhne,“ uvedla mluvčí.

Naopak trestní řízení se jihomoravským soudcům daří řešit rychleji než ve zbytku republiky. I díky nízké míře kriminality polovinu rozsudků vynesou do osmašedesáti dní.

Ve zkráceném trestním řízení soudci případy řeší i v řádu dnů či hodin. „V pět hodin ráno policisté chytí sprejera, a ten už odpoledne odchází s vyměřeným trestem obecně prospěšných prací. I u právně a skutkově složitějších případů rozsudek padne v řádu týdnů. Řízení táhnoucí se měsíce jsou spíše výjimka,“ popsal mluvčí brněnského Městského státního zastupitelství Ivo Hahn.

Ilustrační fotografie.
Třicet netopýrů naletělo do bytu. Vyháněli je hasiči

ODBORNÍK NA ÚSTAVNÍ PRÁVO LADISLAV VYHNÁLEK Z MASARYKOVY UNIVERZITY ŘÍKÁ:

Je třeba přestat s přehazováním případů

Brno - Podle statistik české soudy zrychlily, na jihu Moravy však problémy přetrvávají. „Zlepšení může nastat do dvou let,“ říká Ladislav Vyhnálek z Ústavu pro otázky soudnictví Masarykovy univerzity.

Čím to, že soudci pracují rychleji než dříve?
K soudům se každým rokem dostává méně a méně sporů. Zejména po změně advokátních tarifů se lidem často nevyplatí soudit se o malé pohledávky, což snížilo zátěž soudců hlavně v civilním úseku.

Proč jihomoravské soudy přesto zaostávají?
Soudci na jižní Moravě trpěli především zátěží z minulých let, kterou se dlouhodobě nedařilo zvládat. Na některých soudech jsou soudci zavaleni prací víc než jinde. To se samozřejmě projeví na délce řízení.

Jak hodnotíte nový model přerozdělování soudců?
Obecně lze říct, že dynamický model je krok správným směrem, protože do jisté míry útočí na jedno ze slabých míst české justice, kterým je nepoměr mezi novými případy a personální obsazeností na jednotlivých soudech. Skutečný efekt se snad projeví v následujících letech.

Chybí podle vás v Česku soudci?
V mezinárodních srovnáních vychází Česká republika jako země s relativně vysokým počtem soudců na hlavu. Jenže to, že má některý stát dvakrát víc soudců než jiný, neznamená, že má dvakrát rychlejší soudnictví. Důležité také je, kolik mají soudci k dispozici asistentů, jak jsou nastavená procesní pravidla nebo jaké mají soudci podmínky pro alternativní řešení sporů. Proto lze jen těžko říct, kolik soudců je akorát.

V čem by se měly české soudy zlepšovat?
Aby soudnictví zrychlilo, mělo by být cílem účastníků řízení ukončit co nejvíce případů už u soudů prvního stupně a nepřehazovat je jako pingpongový míček mezi soudy první a druhé nebo třetí instance. Pak není divu, že se spory táhnou roky.

Šéfkuchař Alberto Pollau vaří u španělského závodního týmu Aspar. Za něj o víkendové Velké ceně pojede například český jezdec Karel Abraham.
Šéfkuchař a vůně benzinu: Vítězné jídlo nemám, říká před Velkou cenou

DOMINIKA VRBECKÁ