Více než dvě stě padesát moderních a úsporných lamp prosvětluje od loňského roku ulice ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku. S obměnou město hodlá letos pokračovat. V případě, že získá státní podporu, nechá umístit další zhruba čtyři stovky LED svítidel.

Kromě náhrady zastaralé technologie má výměna i další důvod. Úsporu. Podle propočtů totiž může na energiích a provozních nákladech uspořit 320 tisíc korun ročně. „Na jedno měněné svítidlo je to 785 korun," poukázala Zuzana Malíková ze Služeb města Veselí.

Právě tato městská příspěvková organizace má výměnu na starosti. Zatímco loni šlo převážně o Masarykovu třídu, letos přijde řada i na další ulice. „Žádost o padesátiprocentní dotaci jsme podali v termínu a nyní čekáme. Rozpočet je čtyři miliony korun," uvedl ředitel Služeb Pavel Bouda.

Výměna světel ve Veselí nad Moravou
● Doposud se díky programu Efekt podařilo ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku vyměnit 254 svítidel. To představuje úsporu 245 tisíc korun ročně
● V letošním roce je v plánu výměna přibližně 430 světel. Město si slibuje, že za rok uspoří dalších 320 tisíc. Vyjádřeno elektrickou energií je to asi sto megawatthodin
● Ve Veselí, kde žije zhruba dvanáct tisíc lidí, je celkem 1 668 lamp veřejného osvětlení

V loňském roce město nechalo vyměnit 254 osvětlovacích těles a třiatřicet stožárů. Celkově je na území Veselí více než šestnáct set svítidel. „Měníme je podle technického stavu postupně. Do budoucna však bude nutné se zabývat i rekonstrukcí dalších částí, zejména rozvaděčů a vedení," dodala Malíková.

Stará světla, stožáry či kabely průběžně mění také Znojmo, už dříve se podařilo nahradit svítidla v Aninské ulici. Letos je na to v rozpočtu vyčleněných šest milionů korun. „Kterých ulic se obměna dotkne, bude jasné až po dopracování projektové dokumentace a po výsledku výběrového řízení," sdělila mluvčí znojemské radnice Taťána Pavelková.

Břeclavští tento rok vyzkoušejí diodové osvětlování v Čechově ulici, kde nahrazení světel spojí s rekonstrukcí chodníků. V následujících letech má radnice v plánu ve zhruba čtyřech či pěti etapách postupně veřejné osvětlení zmodernizovat. „Jedná se o zhruba dva tisíce osm set světelných bodů. Nechali jsme si změřit, jestli splňujeme normy a v jakém stavu osvětlení je. Na základě toho necháme zpracovat zadávací dokumentaci," přiblížil břeclavský místostarosta Jaroslav Válka s tím, že výdaje mohou dosáhnout až k padesáti milionům.

Také Hodonín už má podanou žádost o dotaci na výměnu veřejného osvětlení. Tu mohou zájemci získat prostřednictvím programu Efekt, který vyhlašuje a spravuje ministerstvo průmyslu a obchodu. „Pokud se podaří dotaci získat, dojde k výměně svítidel na průtahu městem, to znamená ve Velkomoravské, Štefánikově, Měšťanské a Dvořákově ulici," upřesnil mluvčí hodonínské radnice Ivo Cencinger.

Města se většinou snaží k zásahům do osvětlení přistupovat, pokud se v dané ulici něco opravuje. V případě Hodonína je to nyní část Erbenovy ulice. „Většinou se již pak využívají LED svítidla. S nimi se počítá i do budoucna," podotkl Cencinger.

LED neboli diodové osvětlení je vysoce efektivní výbojový zdroj, který funguje na principu polovodičových destiček. Ty přetvářejí elektrický proud přímo na světlo. Je sice oproti běžné výbojce dražší, ale má nižší spotřebu, je spolehlivější, nezahřívá se a jeho úroveň je možné regulovat. „Navíc jednotlivé body lze dálkově řídit. Pokud si třeba někdo bude stěžovat, že mu příliš svítí do oken, bude možnost úroveň osvětlení snížit," uvedl místostarosta Břeclavi Válka.