Prvenství v žebříčku studenty i vedení bučovického gymnázia potěšilo. „Musím říct, že je to pro mě novinka, i když jsem se o výsledky samozřejmě zajímal a už dříve jsem věděl, že naši studenti vysoko předstihli velkou část ostatních středních škol. Ale první místo jsem opravdu nečekal. Přičítám to tomu, že loňský maturitní ročník byl opravdu velice vydařený. Oktáva byla určitě třída s nejlepším prospěchem za posledních několik let a poprvé se stalo, že je v prospěchu dokonce ještě předstihlo čtyřleté gymnázium," řekl ředitel Gymnázia a obchodní akademie Bučovice Jiří Vlček.

Plné dvě třetiny žáků podle něj loni maturovaly s vyznamenáním, třetina měla samé jedničky. Jestli bude tento výsledek motivační i pro stávající studenty, tím si ovšem jistý není. „Bylo by příjemné, kdyby ano, ale zase tolik tomu nevěřím. Velmi totiž záleží také na atmosféře ve třídě, která podporuje přístup jednotlivých studentů," upozornil Vlček, podle kterého se na dobrém výsledku odrazilo i to, že si většina studentů vybrala jednodušší verzi maturity.

Jedním z loňských maturantů bučovického gymnázia je i Filip Zachariaš, který v současnosti studuje politologii a sociologii na Masarykově univerzitě v Brně. „Musím říct, že mám z výsledků mé bývalé školy radost. Ta pozice je určitě oprávněná, protože se loňský maturitní ročník opravdu vydařil, jak nám říkali všichni profesoři. Jen z mé třídy mělo dvacet lidí vyznamenání a zhruba čtrnáct samé jedničky. Největší zásluhu na tom mají sami studenti, ale velkou měrou se o to samozřejmě zasloužili i profesoři," myslí si Zachariaš.

Dvě z Brna

Žebříček škol v pátek zveřejnil server Aktuálně.cz. Mezi nejlepšími skončila hned dvě brněnská gymnázia. „Škoda, že nejsme první," posteskl si napůl v žertu ředitel gymnázia na třídě Kapitána Jaroše Jiří Herman. Na škole loni maturovaly čtyři třídy a podle Hermana patří gymnázium dlouhodobě k nejkvalitnějším středním školám v republice. „Věnovali jsme velkou pozornost přípravě a máme šikovné žáky. Otázka ale je, podle jakých údajů přesně žebříček sestavili," dodal Herman.

Opatrnější je v hodnocení i ředitel řečkovického gymnázia Peter Krupka. „Určitě to považuji za signál, že jsme kvalitní ústav, ale musel bych se podívat, ze kterých dat přesně žebříček vychází. Studenti dělali maturity v těžší a lehčí variantě a nevím, jak to zohlednili při výpočtu," upozornil ředitel.

Společnost Cermat, která údaje o státních maturitách zpracovávala, upozornila, že ve skutečnosti přesně nevypovídají o kvalitě jednotlivých škol. „Žebříček vznikl seřazením škol podle celkových průměrů výsledků, bez ohledu na strukturu předmětů, strukturu žáků, strukturu oborů a bez ohledu na další informace vypovídající o škole jako takové," upozornil ředitel Cermatu Jiří Zíka, který se obává, že takto zveřejněné výsledky mohou v mnohých případech výrazně poškodit renomé škol. Smysl podle něj zveřejněné výsledky mohou mít jen údaje za jednotlivé dílčí zkoušky s doprovodným odborným komentářem a upozorněním na rozhodující faktory, které k výsledkům vedly nebo je ovlivnily.

Podle Krupky však vysoké umístění jihomoravských gymnázií není nijak překvapivé a odpovídá skutečnosti. „Krajské školy mají dlouhodobě vysokou kvalitu vzdělávání v celé řadě ukazatelů. Například soutěže ve středoškolské odborné činnosti se loni účastnilo padesát studentských prací z jihu Moravy a v jiných krajích jich neměli ani deset," dodal.

Vysoké umístění řečkovického gymnázia nepřekvapilo ani rodiče dvou studentů Tomáše Sokopa. „I od známých vím, že absolventi této školy nemají problém se dostat na vysokou školu, o kterou mají zájem. Jsou tam skvělí učitelé, kteří vedou děti k samostatnému plnění úkolů. sympatické je i to, že se děti kamarádí napříč ročníky a nehrozí tam nějaká šikana," podotkl.