Podle lékařky Jolanty Mácové ze zápisu vyplývá, že kontroloři shledali všechno v pořádku. „Viditelně se ale zhoršila zdravotní péče. Kvůli nedostatku lékařů slouží na základnách slouží i ti, kteří nemají atestaci ani pořádnou praxi," zdůraznila.

Předseda jihomoravských záchranářských odborů Bohuslav Zrza prohlásil, že o vyřešení personální situace jedná s hejtmanem Michalem Haškem už od května. „Garantoval nám opakovaně, že problémy odstraní. Ani při kontrole se však nezaměřili na podněty, které jsme po nich požadovali. Zkoumali dodržování dostupnosti lékaře, sledovali také finanční stránku, ale vůbec nehodnotili atmosféru na pracovišti," zdůraznil.

Zkoumat pracovní vztahy podle Zrzy kontrolorům ze zákona ani nepříslušelo. „Měli nám to ale oznámit předem. Při schůzce s hejtmanem jsme jasně řekli, že záchranáři neodchází kvůli nedostatku peněz, ale kvůli špatné atmosféře, která pod současným vedením panuje," vysvětlil.

Mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková označila výtky odborářů za neodůvodněné. „Kontrola ještě neskončila, tak není možné, aby vlastnili její výsledky. Nemáme je ani my," sdělila Kropáčková. Při kontrole se podle ní navíc vztahy na pracovišti zkoumaly pomocí dotazníků, zaměřených na komunikaci.

Že se kontrola zabývala i pracovně právními vztahy a problémy, na které odboráři poukazovali, potvrdil i jihomoravský hejtman Michal Hašek. Vedení kraje podle něj výsledky s odbory teprve projedná. „Na můj podnět svoláme po jejím ukončení kulatý stůl. Nechápu, proč se dobývají do otevřených dveří," uvedl Hašek.

Stávkou odboráři poukazují na neshody s vedením záchranky, kvůli kterým odcházejí lékaři a v souvislosti s tím se ruší i výjezdové základny. Nelogická je podle nich například pozice inspektorů provozu, kteří ke zraněným jezdí podle vlastního uvážení, přičemž často neoprávněně používají maják a nevhodnou jízdou způsobují dopravní nehody. Pod nátlakem protestů odborářů již odstoupil náměstek pro zdravotní péči Rudolf Zvolánek.