Hynek Nekuda si před rokem nechal pálenku z vlastní úrody meruněk raději otestovat. „Všude jsem se dočítal, jak je to nebezpečné, a že člověk má znát původ alkoholu, který si kupuje. Proto jsem si nechal otestovat jednu z lahví, abych měl jistotu. Vše bylo samozřejmě v pořádku. Letos jsem šel do stejné pálenice a strach už jsem neměl," sdělil Nekuda.

Mluvčí státní potravinářské inspekce Pavel Kopřiva potvrdil, že pěstitelské pálenice byly v metanolové aféře nevinně. „Pálenic se nebezpečí netýkalo. Inspekce u nich nic nezjistila. Otravy souvisely spíše s padělaným alkoholem v likérkách. Metanol byl i v lahvích s etiketami," vysvětlil mluvčí. Dodal, že podle statistik inspekce lidé mohou mít větší důvěru k alkoholu z pálenic než k tomu z likérek.

Inspekce pálenice pravidelně kontroluje. „Pokud bychom měli pochybnosti, například kvůli nesrovnalostem v dokumentaci, odebíráme vzorky, ze kterých zjišťujeme, jestli pálenka není závadná. U nás je ovšem mechanismus pálení na velmi vysoké úrovni a problémů objevíme jen málo," dodal Kopřiva.

V Pěstitelské pálenici Ketkovice na Brněnsku mají v těchto dnech napilno. „Letos se urodilo abnormální množství meruněk. Lidé nám říkají, že třeba po deseti letech mají poprvé tak velkou úrodu, aby si mohli nechat vypálit destilát," řekl provozovatel pálenice Pavel Matoušek.

Lidé teď nejvíc nosí právě meruňkový kvas. „Za chvíli začnou špendlíky a hrušky. Brzy sezona trochu opadne, ale opět se rozjede, až začnou švestky," doplnil Matoušek, který v pálenici přijímá nejméně osmdesát kilo kvasu, protože jinak se výroba pálenky nevyplatí.

V pálenici Nový Lískovec v Brně už výroba domácí kořalky jede od poloviny srpna, kdy tam lidé začali vozit zkvašené třešně. „Úroda je opravdu velká a lidé nám teď nosí meruňkový kvas. Strach z pálenky nemají, vědí, že ji vyrábíme bezpečným způsobem, dvoustupňovým pálením," popsal postup vedoucí pálenice Petr Kolda.