Inspiraci našli až v Nizozemsku, kde studuje jejich nejstarší sestra. „Tam pijí všichni jen kohoutkovou vodu. Napadlo nás tedy, proč by to nemohlo fungovat i u nás v Hustopečích,“ řekl ke zrodu nápadu Tobiáš Ouda.

Mladí nadšenci ve svém projektu upozorňují nejen na vliv plastového odpadu, ale také na značné úspory, kterých může člověk dosáhnout. „Proč platit za vodu stokrát až tisíckrát více jen proto, že je v plastové láhvi? Voda z kohoutku se k nám dostane stonásobně šetrněji. Navíc je čerstvá a dostupná prakticky všude,“ zmínili hlavní výhody Oudovi. Za jeden a půl litru balené vody zaplatí lidé zhruba deset korun, zatímco za stejné množství kohoutkové okolo deseti haléřů.

Do projektu sourozenců Oudových z gymnázia T.G. Masaryka v Hustopečích se zapojili i tamní učitelé. Jako symbol si připnuli modro-zelenou stužku.Zdroj: archiv projektu

Přestože přináší kohoutková voda jednoznačně úspory, některým lidem vadí přítomnost chlóru. Avšak odborníci tvrdí, že jde dnes spíše o pocitovou záležitost. Ve skutečnosti ho voda obsahuje jen zdraví neškodné množství. Celosvětově se od výrazného chlorování vody již upouští. V některých zemích, jako například v Nizozemsku, už vodu nechlórují prakticky vůbec. „Z celkového pohledu je jednoznačně lepší voda kohoutková. Nezatěžuje životní prostředí a také s ní nejsou spojené problémy s dopravou. Balenou vodu převáží na velké vzdálenosti kamiony, které také znečišťují ovzduší,“ přiklonila se k výhodám tekutiny z kohoutku Radka Matějíčková z Ekologického institutu Veronica.

STUŽKY JAKO SYMBOL

Dvojice studentů si dala za cíl především omezení spotřeby balené vody a tím i snížení množství plastových obalů. Člověk vyprodukuje podle statistik ročně v průměru až sto kilogramů plastového odpadu. Část tvoří právě lahve. „I kdyby to měla být ve výsledku jenom desetina procenta zlepšení, tak budeme rádi za každou účast,“ podotkli Oudovi k akci, kterou ukončí dvaadvacátého dubna.

Na znamení podpory nápadu rozdali zájemcům modro-zelenou stužku symbolizující čistou vodu a životní prostředí. „Vídáme už spoustu našich stužek,ve třídách jsou plakáty, studenti o tom mluví,“ radovala se ze zájmu okolí Berenika Oudová.
Nápad svým komentářem na sociální síti Facebook podpořila například také Marie Klimešová z Hustopečí. „Vodu z kohoutku piji stále, je mi líto lidí, co zbytečně tahají flašky s vodou,“ napsala Klimešová.

Stužky si připnuli také gymnazijní učitelé a penězi na výrobu stužek a plakátů přispělo rovněž město Hustopeče. K vyzvednutí jsou stužky i na Obecním úřadě v Morkůvkách.

Balená voda versus kohoutková● Doporučený obsah minerálů ve vodě podle Státního zdravotního ústavu v miligramech/litr:
Ca (vápník): 40–70 mg/l, Mg (hořčík): 20 mg/l, K (draslík): 1 mg/l, Na (sodík): 20 mg/l, Cl (chloridy): 25 mg/l, NO3 (dusičnany): méně než 10 mg/l
● Výrobci minerálních a pramenitých balených vod mají povinnost uvádět složení vody na etiketách lahví, voda z kohoutku by měla uvedené limity vždy splňovat
● Za 1,5 litru balené vody zaplatí lidé zhruba 10 korun, za stejné množství kohoutkové vody necelých 10 haléřů