Například studenti gymnázia na třídě Kapitána Jaroše budou o odkazu sametové revoluce diskutovat už od zítřejšího rána. „O přestávkách mezi besedami se studenti shromáždí v tělocvičně, která se symbolicky promění v demonstrující náměstí. Nebudou chybět transparenty či protestsongy," popsal pořadatel a učitel Michal Horák.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

Jejich starší kolegové z Masarykovy univerzity vyrazí ve dvou autobusech vzpomínat do Prahy na Albertov, před rokem jej pro studenty uzavřela policie. „Letos pojedeme do Prahy společně připomenout si památku našich předchůdců, kteří bojovali za svobodu a demokracii," řekl za akademický senát Ondřej Vymazal.

Kromě toho se studenti již tradičně sejdou ve čtvrtek v šest večer k lampionovému průvodu na Moravském náměstí. Ten připomíná události roku 1939, kdy nacisté zavřeli české vysoké školy. „Vezmu děti, chci jim historii připomínat už od mala, neměli bychom totiž dovolit, aby se na takové hrůzy zapomnělo," zmínila Brňanka Monika Brzobohatá. Lampiony rozsvítí lidé o hodinu dříve i v Denisových sadech.

2autobusy studentů Masarykovy univerzity vyrazí na pražský Albertov připomenout památku bojovníků za svobodu.

Už tradičně se setkají v poledne na Malinovského náměstí příznivci komunistů. A průvod dvou set lidí plánuje nacionalistická Dělnická mládež. „Projdeme z Moravského náměstí po Rooseveltově a Nádražní ulici na Nové sady," sdělil organizátor Erik Lamprecht. Účastí chce vyjádřit nespokojenost s polistopadovým uspořádáním.

Protože bude v Brně několik akcí zároveň, plánují posílit své řady policisté. „Chystáme nějaká opatření a na pochody se připravujeme," potvrdila mluvčí Andrea Cejnková.