Také na jižní Moravě a Vysočině vznikají svatomartinské trhy, kuchařky vytahují staré recepty na tradiční pečivo, lahve mladého vína mizí bleskurychle ze skladů. Lidé si přitom mladé víno na Martinův svátek vychutnávali už před několika staletími.

Společné posezení nad mladým vínem má na Moravě tradici už z doby Josefa II. „Právě kolem jedenáctého listopadu měli lidé konečně čas se sejít a hodovat. A také si čím připít," podotkl ředitel vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Do stejného období řadí tradici svatomartinských vín provozovatel třebíčské Vinotéky U Sudu Petr Karas. „Svátek svatého Martina se stal dnem, kdy čeleď opouštěla sjednanou službu, dostávala mzdu a hledala si nového hospodáře, nebo o rok prodlužovala dohodu se stávajícím," řekl Karas.

Jeho slova potvrdil Lubomír Lampíř z Vinařství Sádek. „Pracovníci ve vinohradech, kteří pracovali u pánů, dvorů, církví, dostali pozvání po nelehké vinařské práci  na posezení k mladým vínům. Zhodnotili tam rok a plánovali úkoly na rok příští," dodal Lampíř.

CELÉ TÉMA ČTĚTE VE ČTVRTEČNÍM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST