„Máme čtyři nové případy v posledních deseti dnech. Další se vyšetřují. Obávám se, že nakažených v okrese přibude. S každým novým případem se okruh pátrání rozšiřuje. Do této chvíle bylo v podezření asi dvacet lidí," sdělila v pondělí primářka kožního oddělení břeclavské nemocnice Taťána Hotařová.

Varováním je, že všichni nakažení jsou ve věku patnáct až osmnáct let. Podobný případ výskytu příjice, jak se i nemoci říká, v Břeclavi dlouho nepamatují. V roce 1997 se mezi mladistvými šířila kapavka.

„Slyším o tom poprvé, ale příliš se nedivím. Břeclav není v otázce sexuálního života mladých oproti dalším místům výjimkou. Navíc od posledního ročníku základní školy, kdy jsme měli povinnou přednášku, jsem nepostřehla žádnou kampaň, která by na tuto problematiku upozorňovala," rozpovídala se zprvu překvapená devatenáctiletá studentka břeclavského gymnázia Barbora Cinádrová.

Že by nakažení studenti chodili na jednu školu, primářka popřela. „Pojítkem jsou spíše jejich kontakty z diskoték nebo dalších míst. Hledáme sexuální partnery jednotlivých pacientů za určitou dobu. Řešíme případ od případu. Jsou i z okolních okresů. Například z Hodonína nebo vzdálenějšího Třebíče," uvedla primářka.

Podle ní může vyšetřování mladých lidí trvat několik týdnů až měsíců.

Léčí nakažené

Všichni, u nichž lékaři syfilis zjistili, jsou již v péči lékařů břeclavské nemocnice. „Při včasném záchytu je nemoc dobře léčitelná antibiotiky. Trvá to dva až tři týdny," uklidnila Hotařová.

Zároveň ale dodala, že pacient si nejdřív vůbec nemusí být vědomý toho, že je nakažený. „Příznaky nemusí být natolik alarmující, aby ho donutily navštívit lékaře. Pokud však někdo přenáší pohlavní nemoc úmyslně nebo z neopatrnosti, dopouští se tím trestného činu," upozornila primářka kožního oddělení.

Více v úterním tištěném Břeclavském deníku