Podle bývalého plavčíka na dubňanském koupališti Jana Kotrly nelze v případu z minulého týdne vinu házet jen na personál. „Když je malý bazén přeplněný dětmi, tak je nemožné si ze břehu všimnout topícího se. To by mezi nimi musel záchranář plavat ve vodě,“ řekl Kotrla ze zkušenosti.

Vladimír Šimeček z Technických služeb Kyjov, které provozují tamní koupaliště, s tím ale nesouhlasí. „Takový problém by měl zpozorovat některý z plavčíků. U nás se v minulosti taky topil hoch, ale naši kluci si toho všimli a zasáhli,” reagoval.

Povinnosti správců koupališť stanoví technická norma vodního hospodářství. Patří k nim viditelný návštěvní řád nebo vyznačení nebezpečných míst v areálu. Plavčíci mají za úkol poskytnout první pomoc, ošetření a dohlížet na dodržování řádu. Jejich počet se odvíjí od množství návštěvníků a velikosti bazénu.

Ilustrační foto
Na koupališti v Dubňanech se topilo dítě. Pomohli mu až po čtyřech minutách

Kolik musí být plavčíků· Při počtu od 300 do 800 návštěvníků musí být na koupališti 4 plavčíci.
· Od 800 a do 1300 lidí je povinných 5 plavčíků.
· Od 1300 do 1800 návštěvníků 6 plavčíků.
· Dále se povinnost zvyšuje o 1 plavčíka na každých 500 lidí navíc.
· Počty plavčíků se kromě množství návštěvníků odvíjí také od velikosti a hloubky bazénu.

Podle správce plovárny Louka ve Znojmě Františka Svobody je na personálu, jak zajistí pořádek a bezpečí obzvláště dětí. „My máme rozdělené bazény na sektory. Každý z našich šesti zaměstnanců si hlídá určitou část bazénu,” popsal Svoboda. Ten chápe, že se může stát, že plavčík něco přehlédne. V tom případě by ale měli na topícího se upozornit další plavci. „Lidé ale dnes raději dělají, že nevidí. Bojí se, že ještě budou stíhaní, že dali špatnou první pomoc. To není případ jen koupališť, ale všeobecně pomoci od ostatních,” míní Svoboda.

Také podle šéfa kyjovského koupaliště Šimečka je zarážející, že si tonoucího dítěte v Dubňanech nikdo nevšiml. „Pokud jsou děti v malém bazénu, měl by tam s ním být rodič a hlídat si ho. Ale že na toho topícího kluka neupozornil nikdo z dalších lidí, to nechápu,“ kroutil hlavou Šimeček.

Ilustrační foto.
Opravy v kyjovské knihovně se prodlouží o měsíc. Částečně otevře až v srpnu

Správce letního koupaliště v Břeclavi David Bartal vidí největší problém v neukázněnosti lidí. „Návštěvním řádem se skoro nikdo neřídí a pak je nejjednodušší všechno svést na plavčíky. Kdyby si rodiče své děti hlídali, předešlo by se mnoha úrazům a třeba i té nehodě v Dubňanech,“ řekl Bartal.

Jak dodal, průměrný počet plavčíků na břeclavském koupališti je pět, ale mění se s počtem přítomných lidí. V Kyjově nyní dohlížejí na bezpečnost čtyři plavčíci, dva na každý bazén a jeden vedoucí mistr plavčík.

RADIM KŘÍŽ
KRISTÝNA HORTVÍKOVÁ