Kraj láká třeba na zajímavou architekturu, kterou ocenily i zahraniční žebříčky radící turistům, kam vyjet. „K drahokamům patří třeba čtyři brněnské vily. Seznamu dominuje vila Tugendhat, dílo klasika funkcionalismu Ludwiga Miese van der Roha. Také Löw-Beerovu vilu nyní po rekonstrukci otevřeli lidem a instalovali v ní expozici o životě brněnské buržoazie," uvedla Vojtová.

Další rezidenční stavba je vila Stiassni, kterou navrhl architekt Ernst Wiesner. Čtvrtá atraktivní rezidence je secesní rodinná vila architekta Dušana Jurkoviče.

Zahraniční návštěvníky zajímají také třeba Punkevní jeskyně na Blanensku. „Více než třetina návštěvníků jeskyní jsou cizinci. Nejčastěji se jedná o Slováky, Poláky, Rusy, Němce," uvedl vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka.

Ještě oblíbenější je na Blanensku zámek v Lysicích. Také tam míří stále více turistů. „Je to díky nové expozici věnované známé rakouské spisovatelce Marii Ebner Eschenbachové, která na zámku žila," vysvětlila kastelánka Martina Rudolfová.

Že je letos ještě více návštěvníků než v předchozích letech, potvrzují také v Mikulově na Břeclavsku. „Minulý rok navštívilo informační centrum asi sto tisíc lidí, teď už je to okolo čtyřiceti nebo padesáti tisíc, takže rozhodně bude aktuální sezona silnější," řekla Jitka Sobotková z Mikulovské rozvojové.

Návštěvnost turistických destinací na jižní Moravě.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE

Velké turistické lákadlo letošní sezony je otevření nového archeoparku v Pavlově (čtěte ZDE). „Výstavba byla náročná. Především proto, že bylo potřeba skloubit podmínky poskytovatele dotace, památkářů a archeologů. Pohybovali jsme se na ploše národní kulturní památky," sdělil ředitel regionálního muzea v Mikulově, které se o archeopark stará, Petr Kubín.

Jihomoravané myslí také na program do horkých letních dnů. Slavkované turisty lákají do podzemí slavkovského zámku, které už zanedlouho obsadí upíři, kteří se tam přestěhují z brněnského letohrádku Mitrovských. „Jedná se o interaktivní prohlídku. Nese název Drákula a ti druzí. Návštěvníci se v našem podzemí zchladí, a navíc se dozvědí ně-co bližšího o životě jednotlivých upírů. Částečně to budou data ze skutečných poznatků a zbytek z příběhů, které známe," uvedla ředitelka slavkovského zámku Eva Oubělická s tím, že podzemím zájemce provede upíří průvodce. Prohlídka bude otevřená od třicátého června do konce října.

Do Znojma zase jezdí lidé hlavně za pokrmy a pitím. „Pro Čechy a Moravany je velké lákadlo určitě víno a okurky, pro rakouské turisty v poslední době pivo, ve kterém vidím do budoucna velký potenciál. Dále je to malebné historické centrum Znojma a okolní příroda," myslí si odborník na cestovní ruch Lukáš David.

Ze zahraničních návštěvníků nejčastěji přijíždí Slováci. Ty však mnozí Jihomoravané za cizince nepovažují. „Kromě nich nám pomalu přibývá návštěvníků z Polska a Rakouska," uvedl ředitel Baťova kanálu Vojtěch Bártek.

Z celokrajských jihomoravských novinek podle ředitelky Centrály cestovního ruchu Jihomoravského kraje Vojtové zaujmou převážně singletrailové stezky nebo projekt Po stopách Lucemburků.

EVA BÁRTOVÁ

ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI

Brno je pro turisty Mekka architektury

Brněnská vila Tugendhat. Ilustrační foto.

Brněnská vila Tugendhat.

Jižní Morava – Stále častěji se objevují na předních příčkách tuzemských i zahraničních žebříčků místa z jižní Moravy. Hodnotitelé oceňují architekturu, kuchyni nebo také možnosti, jak trávit volný čas. Podle jednoho z žebříčků je navíc Brno místem s nejvyšší kvalitou života v České republice. „Na vysoké úrovni je tu zdravotní péče. V Brně je také bezpečno," ocenili tvůrci světového žebříčku měst Numbeo.com.

ARCHITEKTONICKÁ MEKKA. Za kvalitní restaurace, bohatý noční život a také rozmanitou architekturu ocenil časopis New York Times sedmadvacátým místem ve svém žebříčku Brno. „Druhé největší město České republiky je známé především pro svou minimalistickou architekturu, nyní získává cenu také kvůli restauracím," píše redaktor časopisu Evan Rail o největším moravském městě.

INSPIRUJÍCÍ. Takový je pohled na zámek Lednice. Proto jej také doporučuje cestovatelský server Trip Advisor. Zámek z 16. století se do žebříčku deseti nejhezčích památek dostal jako jediný z jihu Moravy. V popisu fotky autoři uvedli pouze stručnou větu. „Překrásný zámek," stojí tam.

PŘEDČILO PRAHU. O dvanáct příček výše než Praha, na šestačtyřicátém místě, skončilo jihomoravské krajské město v žebříčku srovnávajícím úroveň kvality života. Stalo se tak městem s nejvyšší kvalitou života v Česku. Za Vídní, se kterou jej občas lidé srovnávají, však zaostalo. Pořadí tvůrci určují podle sedmi kritérií. „Posuzujeme kupní sílu, bezpečnost, úroveň zdravotní péče, ceny nemovitostí, index spotřebitelských cen, čas strávený dopravou ve městě nebo také míru znečištění ovzduší," uvádí stránky Numbeo.com, které žebříček vytváří.

V SRDCI. Kraj mého srdce 2015. Takový titul loni získala jižní Morava. „Jihomoravský kraj zabodoval v kategorii Folklor a tradice a dosáhl zde nejlepšího výsledku ze všech kategorií, svůj hlas mu dalo 73 % hlasujících. Naopak nejtěsnější vítězství získala jižní Morava v kategorii Pěší turistika před krajem Jihočeským o pouhá dvě procenta hlasů," popsal Aleš Krejčí z vydavatelství Kam po Česku, které anketu každoročně pořádá.

EVA BÁRTOVÁ

ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI

Vojtová: Pro turisty je vždy příjemné posedět si ve sklípku

Jižní Morava /ROZHOVOR/ – Mnoho hradů a zámků, velmi teplé počasí či výborné víno. A také bezpečnost. Tak vnímá klady jižní Moravy šéfka jihomoravské centrály cestovního ruchu Zuzana Vojtová. „Právě bezpečnost hraje v dnešní době pro turistické destinace velikou roli," říká ředitelka Vojtová.

Proč podle vás lidé rádi navštěvují jižní Moravu?

Znojemsko a obecně jižní Morava mají velmi zajímavou turistickou nabídku. Je zde nejvíce hradů a zámků, mnoho cyklostezek, které jsou opravdu dobře značené. Navíc je to region, který má v průměru o tři stupně vyšší teplotu než některé severní oblasti České republiky.

Co je pro turisty v současnosti největším lákadlem?

Jižní Morava je vinařský kraj. Lidé si mohou projít vinařské stezky nebo posedět ve sklípku, což je příjemné. Vinaři vždy připraví pro návštěvníky zajímavé nabídky.

Je zde nějaké místo, které nadchne především děti?

V létě určitě Aqualand Moravia a obecně vodní plochy, které nabízejí příjemnou atmosféru nejen pro děti, ale i dospělé. Lidé mohou využít lodní provoz například na Vranovské přehradě, na Nových Mlýnech či na Brněnské přehradě, kde je v okolí také hodně nabídek letních pobytů.

Jak byste charakterizovala jižní Moravu jedním slovem?

Pestrost!

V čem je podle vás rozdíl mezi Prahou a jižní Moravou, co se týče turistických nabídek?

Myslím si, že s Prahou se nedá jižní Morava srovnávat. Každé místo má své klady i zápory a je na každém, jaké lokace kdo rád navštěvuje.

Lidé se bojí vycestovat do zahraničí kvůli nepokojům, které se nyní ve světě dějí. Zaregistrovala jste kvůli tomu u nás větší zájem turistů?

V dnešní době hraje bezpečnost velikou roli pro destinace, které se turisté rozhodnou navštívit. Lidé chtějí mít na dovolené klid a nechtějí se ničeho obávat. Často se teď proto dívají po místech, o kterých se dá říci, že zatím bezpečná jsou. Od začátku roku je tedy znát veliký nárůst návštěvnosti některých lokalit v našem kraji.

VOJTĚCH SMOLA