VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Týden s elektronickou evidencí tržeb: řada podniků zdražila. Ne kvůli EET, tvrdí

Jižní Morava – Stejný oběd ve stejné restauraci, ale za cenu i o čtvrtinu vyšší než před týdnem. Jihomoravané, kteří chodí do restaurací, už týden musejí sáhnout hlouběji do svých kapes. Útrata jim v mnoha případech narostla se zavedením elektronické evidence tržeb od minulého pátku.

9.12.2016
SDÍLEJ:

EET. Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Že dřív ve svém podnikání neevidovala úplně vše, přiznala i provozovatelka vinárny, která si nepřála být jmenována. „Například slivovici jsem dostávala od známých a prodávala ji tak načerno. Podobně třeba při nalévání vína obsluha čas od času přelila nebo jsme dávali zákazníkům víno i dopředu vyzkoušet. To se nedalo nijak zaznamenat," svěřila se podnikatelka, která svou vinárnu raději zavřela. Kdyby chtěla úplně vše správně evidovat, musela by značně zdražit a to nechtěla.

Nepříjemné překvapení právě kvůli zdražení zažila například Brňanka Hana Řiháková. „Šla jsem do své oblíbené restaurace, kde jsem jedla a pila jako obvykle. Při placení mě ale dražší účet hodně zaskočil. Personál říkal, že je to kvůli evidenci tržeb," popsala zkušenost Řiháková.

Majitelé a provozovatelé restaurací ale evidenci tržeb jako důvod zdražení neuvádí. „Rozhodl jsem se zvýšit mzdu kuchařům a měli jsme i jiné výdaje. Evidence je pro nás jen okrajový důvod," vysvětlil majitel restaurace Baroko v brněnské Orlí ulici Petr Vlček.

Ceny vzrostly také v restauraci Central na třídě Kapitána Jaroše. Polední menu je dražší o dvacet korun. „Je to kvůli vyšším cenám surovin," vysvětlila majitelka Ivana Kapounová.

Některé podniky se zdražení vyhýbají. Například hospoda Na Dřeváku v brněnské Bystrci. „Zatím čekáme a uvidíme podle toho, co nás elektronická evidence bude skutečně měsíčně stát. Jestli vůbec, tak zdražíme od ledna," uvedla majitelka Jiřina Jakešová.

Do její hospody chodí například Radek Barteys. Problémy s evidováním tržeb nebo vydáváním účtenek nezaznamenal. „Žádné problémy v malých hospodách ani nemohou přijít. Když hosté platí jen pár piv, zdržení při vydání účtenek není," myslí si.

Celkem podnikatelé od prvního prosince do středeční půlnoci zaslali v celé České republice na finanční správu devatenáct milionů účtenek. „Konkrétní čísla jen za Jihomoravský kraj nemáme," vzkázal mluvčí jihomoravského finančního úřadu David Stančík.

Podle experta Petra Valoucha z Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně nebyl kvůli zavedení elektronické evidence tržeb důvod ke zdražení. „Podnikatelé, kteří účetnictví vedli správně a měli v něm vše, co mít měli, kromě počátečních nákladů a případně měsíčních poplatků za vedení žádné speciální výdaje čekat nemuseli," okomentoval.

MICHAL RAPCO
MATĚJ ŘÍHA 

Autor: Redakce

9.12.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Architekti chtějí zaujmout vinaře. V krojích.

Architekti chtějí zaujmout vinaře. V krojích

Ilustrační foto.

Více nehod motorkářů v kraji: letos již čtyři mrtví, přibylo i zraněných

Výměny žížal? Nadšenci se navzájem hledají na mapě

Jižní Morava - Kromě třídění odpadu začali lidé v domácnostech používat žížalí kompostéry. Vznikla i mapa, díky které se mohou navzájem kontaktovat. Zapojili se nadšenci na Znojemsku a Hodonínsku.

Reakcí na bodnutí přibývá. Hmyz útočí i na lékaře

Brno /ANKETA/ - Nejprve pobodali sršni mladého muže, poté zaútočili na dvě posádky záchranářů a kolemjdoucí. Scéna jako z hororu se odehrála v neděli večer v brněnské Bystrci. Výjezdů k lidem, u nichž se projeví alergická reakce na bodnutí včelou, vosou či sršněm, je podle odborníků v létě výrazně více.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Krumlov a Šanov chystají nové parcely

Znojemsko – Desítky parcel začnou brzy nabízet zájemcům o stavbu rodinných domů radnice na Znojemsku. Nyní úředníci pracují na přípravě sítí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení