Podle otce jednoho z žáků, který si nepřál uvést své jméno, měli rodiče k nové třídní učitelce výhrady již od začátku školního roku. Vadilo jim zejména působení Štěpánové v médiích, kde se kriticky vyjádřila ke komunismu a k vládě ruského prezidenta Putina. „Rodiče si o ní našli bulvární články na internetu. Vše vyvrcholilo druhý zářijový týden, kdy Štěpánová přinesla do třídy náboženský symbol," popsal Brňan.

Pedagožka poté podle něj nabádala žáky k tomu, aby Pannu Marii odprosili a omluvili se, pokud zlobili.

Proti tomu se však Štěpánová ohrazuje. „Sošku panny Marie mám na pracovním stole již čtyři roky. Je pro mě inspirací milující matky a ženy. Ježíše s Marií ukazuji dětem jako možnost vytvořit si ve třídě přátelské prostředí podobné vánoční pohodě a míru. Mezi dětmi se bohužel setkávám s agresí a vzájemným ubližováním. Pokud jim však ukážeme vzor dobrého chování na jim blízké osobě Ježíška z Vánoc, jejich náprava chování k lepšímu je potom velmi snadná. Děti potřebují vidět dobré vzory," vysvětlila.

Při údajném odprošování pak podle ní šlo o zcela odlišnou situaci, kdy se děti v jedné z hodin mohly omluvit spolužákovi, kterému nějak ublížily. „Děti jsem vyzvala, k tomu, aby spolužákovi vyjádřily omluvu za své nevhodné chování, pokud chtěly. Mohly použít slova básně z čítanky. Nikoho jsem ale nenutila," dodala.

Ne všem vyučovací metody brněnské učitelky vadily. „Někdo se té situaci zasmál, ani mě její chování nijak neuráželo. Pro mě je důležité, zda učitelka dokáže děti něco naučit. Několik rodičů nicméně po incidentu vtrhlo do školy a požadovali její vyhazov. Tvrdili, že někdo takový nemá ve školství co dělat," řekl otec jednoho z žáků. Všichni rodiče se poté sešli na třídní schůzce, učitelka mezitím ale dostala výpověď.

Proč byla ve zkušební době propuštěna, Štěpánové nikdo neřekl. „O pravděpodobném důvodu se dozvídám až nyní," uvedla.

Ředitel základní školy Janouškova Jan Maroši se k případu nechtěl vyjadřovat.

Dle ministerstva školství vše záleží na vedení školy. „O výběru vzdělávacích aktivit ve školách rozhoduje ředitel. Je také zodpovědný za jejich výběr tak, aby nebyly v rozporu s cíli a obsahem vzdělávání," informovala mluvčí ministerstva Jarmila Balážová.

Kvůli svým politickým výrokům má nyní s hledáním práce ve školstvím problém. „Na jedné základní škole už jsme byli domluvení, že nastoupím. Když jsem je ale upozornila, že se věnuji politickým tématům, vyhledali si články na internetu a oznámili mi, že jsem při pohovoru neuspěla. Přestože jsem jinak splňovala všechny požadavky," uvedla Štěpánová.

Za nepříliš vhodnou považuje metodu učitelky tak, jak ji popisují rodiče, i vedoucí Diecézního katechetického centra Biskupství brněnského. „Zdá se, že jde o velmi nešťastný přístup, který víru a zbožnost spíše zkresluje. Všechny děti, i ty na necírkevních školách, by měly mít možnost seznámit se s křesťanskými hodnotami. K tomuto účelu ale existují materiály schválené ministerstvem školství," vyjádřil se Tomáš Koumal.

RŮŽENA MACHÁLKOVÁ