„Naši pomoc letos zacílíme na nejohroženější skupiny nezaměstnaných. Jsou jimi lidé po padesátce a také absolventi ať už středních nebo vysokých škol," uvedla Cacková s tím, že nabízené rekvalifikační kurzy se mění v závislosti na poptávce po zaměstnancích. Důležité podle ní je, aby byly kurzy cílené a plně využité.

Od začátku ledna se v souvislosti s amnestií přihlásilo na úřady práce v kraji přes čtyři sta lidí. „Více než polovina z nich se zaevidovala přímo v Brně. Každý úřad dostal předem zpracované pokyny. S propuštěnými nám pomáhala Probační a mediační služba. Přístup k nim se však od přístupu k běžným uchazečům neměnil," upozornila ředitelka Cacková s tím, že kvůli většímu náporu prodloužili na řadě míst i úřední hodiny.

Vedoucí kurátorů brněnského magistrátu Ladislav Ptáček dodal, že řada amnestovaných potřebovala základní sociální péči. „V kapse neměli ani korunu. Potřebovali jídlo, spaní a také oblečení, protože k nám chodili v letním, které na sobě měli v době nástupu do vězení," uvedl na závěr Ptáček.

Míra nezaměstnanosti v Jihomoravském kraji v prosinci vzrostla o 0,8 na 10,4 procenta i kvůli končícím sezonním pracím. Celkem je v kraji evidováno téměř šedesát pět tisíc nezaměstnaných.