Nové zařízení pomůže vyřešit problém s nedostatkem ubytovacích míst pro vězně. Pojme dvě stě mužských odsouzených k trestu pod nejmírnějším dohledem i přísnějším dozorem. „Aktuálně máme v České republice víc než dvacet tisíc vězňů. Nyní nám chybí přes dva tisíce míst,“ poukázal generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal.

Věznice Poštorná∙ pojme celkem 200 vězňů, nyní je jich tam 49
∙ úpravy stály přes 30 milionů korun
∙ věznice přijala 83 nových zaměstnanců

V omezeném režimu funguje věznice už skoro dva roky. Momentálně je tam devětačtyřicet vězňů. Někteří se podíleli i na opravách. „Do projektu se zapojilo celkem třiatřicet vězňů. Odpracovali víc než šestadvacet tisíc pracovních hodin. Tím státu ušetřili víc než tři miliony korun,“ pochvaloval si Dohnal.

Rekonstrukce vyšla na víc než třicet milionů korun. Další odsouzení mají postupně přibývat do konce září. Věznice přijala třiaosmdesát nových zaměstnanců, chybí jí už jen lékař.

Ve městě jde o druhé vězeňské zařízení, první funguje asi dvě desítky let v centru. „Vztah města a jeho obyvatel k věznici je však veskrze pozitivní. Lidé zatím nevznesli na vedení radnice žádné protesty. Naopak vězni nám pomáhali při zdolání mimořádných událostí, jako byly třeba povodně,“ sdělil břeclavský starosta Pavel Dominik.

Vizualizace nové podoby Centra volného času Pavučina v Hustopečích.
Hustopečští vybrali firmu. Pavučina půjde v září k zemi

Rozšíření se má dočkat i vězení ve Znojmě. I tam si stěžují, že je dlouhodobě přeplněné. „Komunikujeme s vedením Znojma, aby k rozšíření došlo,“ potvrdil Dohnal. Půjde o desítky míst.

Zedničina mě baví, říká muž o práci na úpravě věznice

Břeclav - Půl roku osm hodin denně ve všední dny pomáhal vězeň Roman při opravách areálu věznice v břeclavské městské části Poštorná. Příjmení si nepřál zveřejnit. V zařízení si odpykává trest za majetkovou trestnou činnost. „Bylo to celkem náročné, dělal jsem hlavně zednické práce,“ uvádí trestanec.

Oficiálního otevření se dočkala v pátek věznice v břeclavské městské části Poštorná. Na stavebních úpravách se podílel i vězeň Roman. Zařízení pojme až 200 vězňů.Zdroj: Deník / Hrabal MichalByl jedním z třiatřiceti vězňů, kteří se na stavebních úpravách v uplynulém roce podíleli. „Dělal jsem obklady, dlažby, příčky či omítky. Malovali jsme místnosti. Natahovali na dvoře nové ploty,“ vyjmenovává.

Přístroj Chytrá vinice měří ve vinohradu teplotu, srážky i vlkhost. Získaná data využívá i Milan Bauman z Velkých Bílovic na Břeclavsku.
Vinaři a technologie: hrozny hlídá Chytrá vinice, fotopast vyfotila naháče

Jak uvedl, práce na zvelebení vězeňského zařízení mu přišla lepší než trávení času v cele. „Zedničina mě baví. Tyto práce jsem dělal, když jsem byl na svobodě. Zedníkem jsem se i vyučil,“ přiznává jeden z ubytovaných v poštorenském zařízení.

Tamní pobyt si pochvaluje a je rád, že jej vězeňská služba přemístila právě do Poštorné. „Byl jsem ve věznici v Novém Sedle a můžu říci, že tady je to lepší. Víc prostoru na cele, lepší jídlo, lepší režim. Kolem věznice příroda,“ jmenuje výhody. Do konce trestu mu zbývá ještě osmadvacet měsíců z celkových dvaasedmdesáti.