Že se událost stala, krátce po výbuchu potvrdil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Následně případ okomentovalo ministerstvo obrany. „K výbuchu opravdu došlo. A to přibližně ve tři čtvrtě na devět v nepřístupných sklepních prostorách administrativní budovy Jugo, která zčásti funguje i jako ubytovna. Událost si vyžádala jednu oběť a jednoho zraněného z řad příslušníků Vojenské policie. V tu dobu se zdržovali na místě. Zraněný je v péči lékařů a není v ohrožení života,“ oznámil vedoucí odboru komunikace ministerstva obrany Jan Pejšek.


Objekt krátce po explozi policie evakuovala včetně několika okolních budov. „Další výbuch nehrozí,“ ujistil Pejšek s tím, že armáda nepředpokládá, že šlo o teroristický útok nebo obdobný úmyslný čin.


Sklep podle něj využívala Vojenská policie. Podle informací Deníku Rovnost se nehoda stala v místech, kam se munice běžně nemá dostat. „Policisté s granáty nejspíš manipulovali nepatřičným způsobem. Bude z toho velký průšvih, protože to bouchlo v budově, kde granáty nemají absolutně co dělat," uvedl zdroj, který si nepřál uvést jméno. Situaci v akademii zná.

Podle Pejška bude možné konkrétní příčiny výbuchu určit až na základě šetření, které v místě dělá za dozoru státního zástupce Vojenská policie. Trvat může i několik týdnů. „Nicméně k výbuchu určitě nedošlo samovolně. Vše je ale na začátku. Co vybuchlo, jestli tam munice měla nebo neměla být, to je zatím předmětem vyšetřování,“ zmínil.


Dopoledne u případu zasahovali kromě záchranářů také hasiči, státní policisté a na místo dorazili i vyškovští strážníci. Okolí hlavní budovy bylo v okruhu několika desítek metrů obehnané páskami a nebylo možné se do něj dostat. „Před polednem jsme obdrželi informaci, že evakuační perimetr se nebude rozšiřovat. Věc si převzala armáda,“ uvedl mluvčí vyškovské radnice Michal Kočí. Městská a státní policie byly z místa odvolány.


Vedení radnice i policie o události informovaly ředitelství školy, která sídlí naproti vojenskému areálu. V oblasti obehnané páskami však nebyla. „Žádný výbuch jsme neslyšeli. Nicméně starosta a zástupci policie nás upozornili na možnost evakuace budovy. K tomu ale nedošlo,“ okomentovala ředitelka Základní školy Morávkova ve Vyškově Jana Plášilová.

Ilustrační foto.
Co vadí Jihomoravanům? Silnice i cena vody