Jenže letité sousoší je dnes značně poškozené, proto ho Šebetovští chtějí svěřit do rukou restaurátorů. „V podstavci je železný trn, který drží sochu pohromadě. V její zadní části je trhlina a vlivem koroze se rozpíná. Trn chceme nahradit nerezovým materiálem," přiblížil Čížek.

ANDÍLKY UKRADLI

Součástí oprav sousoší bude i vytvoření kopie kartuše a dvou andílků. Originály zmizely v nenávratnu. „Pátrala po nich i policie. Existuje domněnka, že před několika lety je někdo na objednávku ukradl pro nějakého sběratele ze zahraničí," sdělil starosta.

Šebetovští se také pokoušejí vypátrat, jak původně vypadala pravá ruka anděla, která byla v minulosti odlomena. Na fotografiích se dochovala jen její podoba s křížem. „Podle odborníků je ale nepravděpodobné, že by anděl na původním sousoší držel kříž. Předpokládají, že jeho dlaně směřovaly k obloze a znázorňovaly tak spásu. Získání jakéhokoliv zobrazení původní podoby ruky bude pro nás cenným vodítkem při restaurování díla. Jinak budeme vycházet z nejstarší dochované podoby a andělovi dáme do ruky kříž," řekl Čížek.

Obec na opravu získala šest set tisíc korun z Jihomoravské­ho kraje.

Děti ze šebetovské základní školy někdy chodí k sousoší na vycházky. „Ve vlastivědě navštěvují i další památky v okolí, fotí je a pak si o nich povídají. Je dobře, že bude sousoší opravené," řekla ředitelka školy Jana Manová.