Když chce městská část Brno-střed tyto podmínky porušit, musí jí to Novák povolit. „Nerozhoduji já, rozhodl soud. Pokusili se se mnou dohodnout, ale stejně nedodrželi slib a stanovené podmínky. Už s nimi nemám zájem dál komunikovat, pokud nepřijdou s rozumným řešením,“ vysvětlil redakci Rovnosti Novák.

Podobný přístup nechápe Brňan Tomáš Holý. „Když se někdo nastěhuje do centra, musí počítat s tím, že tam bude hlučněji. Jeden člověk přece nemůže rozhodovat o celém náměstí,“ rozčílil se.

Brno-střed, které dostalo od magistrátu za úkol situaci vyřešit, se snaží s Novákem jednat. „Dohoda je jediná možnost. Soud na náměstí zakázal jakýkoli hluk, ohrožuje tedy všechny akce na náměstí, včetně adventních trhů,“ vysvětlil tajemník Brna-středu Petr Štika.

Prvomájový pochod příznivců extrémní pravice v Brně a jejich odpůrci organizovaní pod iniciativou Brno blokuje.
Pochod extrémistů a jeho odpůrci: policie zadržela 11 lidí. U někoho našla drogy

Dodal ale, že si rozhodně vánoční Brno bez trhů nedokáže představit. „Určitě to vyřešíme a trhy tam ve změněné podobě budou. Až tam bude třeba festival jídla, nebudeme z reproduktorů pouštět naplno rádio. Asi to ani není nutné,“ zhodnotil Štika.

Město má i přesto pořád šanci, že Nejvyšší soud nařízení zruší, podali totiž proti rozsudku dovolání. Je ale velmi nepravděpodobné, že by soud rozhodl ještě letos. Některé akce tedy organizátoři přesunou jinam. „Většinou na Českou ulici k hodinám, nebo na Moravské náměstí, ať už do parku či k soše Jošta,“ vyjmenoval tajemník Brna-středu.

I tam by se ale mohli časem obyvatelé začít bouřit. Novákovi totiž volají lidé, kteří chtějí poradit, co s hlukem u nich dělat. „Ozývají se ze Zelného trhu a hodně stížností je i na Jakubském náměstí a v České ulici,“ vysvětlil Novák. Dodal, že by pomohlo více stromů v centru, které by hluk pohltily.

Naposledy na problémy Novák upozorňoval v souvislosti s dubnovým brněnským půlmaratonem, kterému povolil ozvučení. Hluk byl podle něj ale neúnosný. „Neporušili jsme žádnou vyhlášku a dodrželi jsme domluvené limity. Stěžovat si ale může kdokoli, je to zákonné právo,“ okomentoval ředitel závodu Aleš Čtvrtníček.

K organizaci další dubnové akce – Velikonočních slavností, kde reprodukovaná hudba chyběla, měl zase výhrady sólista ze skupiny Broln František Černý. „Že budeme hrát jen akusticky bez ozvučení mi řekli až ráno v den koncertu. Nařízení bych pochopil třeba u rockové hudby, ale ne u lidové. Nakonec jsme si ale poradili,“ uvedl.

Právě tato akce ale nevadila Novákovi. „Lidé se tam mohli v klidu bavit a nemuseli překřikovat hudbu. Dokonce si začali i zpívat a akce byla hned příjemnější,“ vysvětlil.

Ilustrační foto.
Na internetu si utahují z Kuřimi. Stránku sledují stovky lidí

Soudit se se svým městem je strašné, tvrdí muž, který Brno zažaloval

Brno /ROZHOVOR/ – Změnit nařízení ohledně hluku na náměstí Svobody, kde vlastní bytový dům, se Jiří Novák snažil roky. Na konci toho loňského soud uznal, že má pravdu a akce se musely ztišit. „Devět let jsem si na nadměrný hluk stěžoval a nikdo se mnou nechtěl jednat,“ upozorňuje.

Jak jste s hlukem bojoval?
Žádal jsem o schůzky, kde mi něco naslibovali a nedodrželi to, zkoušel jsem to i písemnou formou a pak i přes ombudsmana. Když jsme to nedokázali vyřešit, napsal mi, abych zkusil soud, pokud se město nechce dohodnout. Mrzelo mě to. Jsem rodák, Brňan a patriot, který žaluje svoje vlastní město, to je strašné.

Jaké akce vám vadí?
Kulturní akce do centra patří, ale sportovní akce mají být na sportovištích nebo stadionech. Omezit by se měly i akce s reprodukovanou hudbou a projevem. Když je jich v centru Brna sto ročně, je to strašné. Největší problém je kontrola akcí. Při porušování podmínek má tajemník říct, aby akci ukončili, nebo aby se ztišili. To ale nefunguje.

Stěžuje si na hluk na náměstí víc lidí?
Ano, v mém okolí je kolem dvaceti rodin, kterým hluk z reproduktorů vadí. Nikdo jiný ale neměl sílu, odvahu a trpělivost jít do sporu a nekonečného boje s městem. Já jsem byl ochotný investovat čas i zhruba sto tisíc korun za posudky a právní služby. Pokud se jedná o zdraví člověka, nesmíme si nechat nic líbit.