Podle manažera veletrhu Martina Janči má akce přiblížit vědu laikům. „Lidé uvidí, jak vysoké školy a firmy využívají výzkum a inovace v praxi," poznamenal Janča.

Například vědci Mikrobiologického ústavu Akademie věd do Brna přivezou výstavu o řasách a představí jejich využití v potravinářství. „Řasy mají velký potenciál a lidé je mohou využívat jako potraviny, zdroje obnovitelné energie či jako biopaliva," přiblížil vedoucí centra řasových biotechnologií Algatech Ondřej Prášil.

Speciální víno, které vzešlo ze spolupráce Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy a znojemského vinařství Znovín, představí na akci jeho výrobci. Víno vzniklo metodou kryomacerace. „Při zpracování hroznů dochází k prudkému zchlazení a rmut nezačne kvasit. Víno má pak mnohem výraznější aroma," vysvětlil odborník na zpracování hroznů Jakub Smrčka ze Znovínu.

Středa je na veletrhu určená pro odborné návštěvníky, ostatní jsou do pavilonu B zvaní ve čtvrtek a pátek. Vstupné na veletrh je sto korun, studenti zaplatí polovic.