V okruzích jsou převážně malochovy. V nich by mělo být jedenáct set kusů zvířat. Zlikvidovat ale budou muset veterináři spolu s vojáky i reprodukční chov společnosti Sebol, kde je zhruba šest tisíc kachen a šedesát tisíc jejich vajec. „Kontejner napustíme oxidem uhličitým a kachny do něj postupně vložíme. Je to jediný způsob, injekčně se dají vybíjet jen malé chovy," dodal Semerád.

Za mrtvá zvířata dostanou chovatelé odškodnění od státu. Ministerstvo zemědělství má pro nákazovou situaci letos vyhrazeno více než jednatřicet milionu korun. „Pro chovatele máme připravené formuláře na odškodnění. Jsou dokonce deset let staré, od minulé nákazy," popsal ivančický starosta Milan Buček.

Veterináři prověřují i uhynulé ptáky z dalších krajů. „Vyšetřujeme, jestli nahlášená drůbež ze středních Čech, Zlínského, Jihočeského a Moravskoslezského kraje uhynula na ptačí chřipku," dodal Semerád.

Virus se v České republice objevil po téměř deseti letech. Jedná se o méně známý podtyp H5N8, kterým se lidé pravděpodobně nakazit nemohou.

Kompletní informace o návratu ptačí chřipky najdete přehledně ZDE.