Na první pohled upoutá pohled Brňanů trio výškových kancelářských budov v Šumavské ulici. Objekty, kterým se přezdívá brněnská trojčata, chce investor ještě navýšit přístavbou dalších pater. Památkáři i projektant budov se proti záměru bouří.

Věžáky v Šumavské ulici
- tři výškové kancelářské budovy v Šumavské ulici vznikly v letech 1967–1974
- věžáky bývalého Cheposu, trustu firem, projektoval Roman Zajíc
- měří zhruba 70 metrů, patří mezi 7 nejvyšších budov Brna
odborníci je hodnotí jako cenné ukázky pozdního modernismu
- nyní budovy vlastní společnost Agrie, sídlí v nich řada firem

Investor, společnost Agrie, už jednu z budov zrekonstruovala, na další dvě chce přistavět pět a tři patra. „V případě, že získáme kladné posudky, se stavbou pravděpodobně začneme v příštím roce," uvedl jednatel společnosti David Täuber.

Věžáky projektoval architekt Roman Zajíc. Ten je proti záměru. Investorovi zaslal dopis, ve kterém uvádí, že investor přístavbou chystá zásadní změnu autorského architektonického díla, která zničí jeho hodnotu.

I památkářům plán nadstavby objektů vadí. Vydali odmítavé stanovisko, které sice není závazné, nicméně při rozhodování o povolení stavby magistrátním úředníkům poslouží jako podklad. „V stanovisku konstatujeme, že nadstavba výrazně a nevratně poškodí hodnoty městské památkové rezervace. Po přístavbě by budovy převýšily obě hlavní brněnské dominanty, Špilberk a Petrov, a staly by se novou nežádoucí dominantou města," vysvětlil ředitel brněnské pobočky Národního památkového ústavu Zdeněk Vácha.

Společnost už jednu z budov loni za dvě stě milionů korun zrekonstruovala, při opravách dělníci vyměnili plášť stavby. I proti této rekonstrukci se projektant Zajíc ohradil. Podle investora však už byla rekonstrukce potřebná. „Revitalizace sice byla nutná, ale obnova pláště budovy její hodnotu nevratně poškodila, protože stavba úplně změnila charakter. A chybou by byla i nadstavba dalších budov. Jsou to tři stejně vysoké objekty, a výškové rozdíly změní jejich charakter," podotkl historik architektury Rostislav Koryčánek.