Před stranickým kongresem v Olomouci je největším favoritem a má podporu převážné většiny krajských organizací. Jihomoravské sdružení jeho nominaci podpořilo minulý týden. „Výsledek kongresu bude pro stranu důležitý a za nejlepší řešení považuji, aby se Petr Fiala stal předsedou. Je to nejlepší kandidát, který může stranu vyvést z těžké situace," komentoval situaci krajský předseda ODS Pavel Blažek. Na jihu Moravy získal Fiala jednomyslnou podporu od všech účastníků sjezdu.

V loňských sněmovních volbách ODS sice na jihu Moravy s lídrem Fialou získala jen sedm procent hlasů, ale jemu samotnému dali přes jedenáct tisíc preferenčních hla­sů.

Fiala získal podporu také na Vysočině, kde pro něj hlasovalo jednačtyřicet ze sedmdesáti účastníků regionálního sněmu. Vysočinští občanští demokraté se rozhodovali mezi ním a současnou místopředsedkyní strany Miroslavu Němcovou. „Pro mě jsou obě varianty dobré a dokážu si v čele strany představit jak Petra Fialu, tak Mirku Němcovou," řekl předseda ODS na Vysočině Miloš Vystrčil.

Politolog: Fiala? Logický krok

Němcová přitom svou kandidaturu nijak nepropaguje a zjevně dává prostor Fialovi. Oficiálním protikandidátem bude europoslanec Eduard Kožušník, který získal podporu v Libereckém kraji. Podle politologa Lukáše Jelínka je však Fiala jasným favoritem. „Nejen proto, že má velkou převahu v krajských nominacích, ale také proto, že ani jeden z možných soupeřů nespustil aktivní kampaň, aby získal občanské demokraty na svou stranu. Europoslanec Kožušník se spíše snaží dostat do povědomí, aby ho opět dali na kandidátku pro evropské volby," poznamenal politolog.

Volba Fialy je podle něj pro stranu logický krok. „Je tam krátce a nenamočil se do žádných kauz spojených s ODS. Může jí pomoci se stabilizovat ve sněmovně a stát se menšinovou stranou pro pravicové intelektuály. Záleží na tom, jestli bude mít Petr Fiala dost sil, aby stranu vytáhl nad osm procent," dodal Jelínek.

ROZHOVOR S PETREM FIALOU ČTĚTE V PÁTEČNÍM VYDÁNÍ DENÍKŮ ROVNOST

Fiala cítí podporu od krajských organizací jako závazek. „V těchto dnech objíždím celou republiku, diskutuji se členy a vidím novou naději a motivaci. Z toho mám radost a věřím, že na kongresu společně zahájíme obnovu ODS. Šanci máme," řekl.

Podle mluvčího ODS Jiřího Sochora bude volba předsedy na programu kongresu zřejmě až v neděli. „Program si ale schválí delegáti a mohou ho změnit. Kromě předsedy na kongresu zvolí také místopředsedy," informoval Sochor. Počet místopředsedů se také může změnit. Posledně občanská demokracie zvolila čtyři plus prvního místopředsedu.